Hopp til innhold

– Den gule bilen var vår trygghet

Etter at en sterkt forfrossen kvinne måtte vente i nær to timer på ambulanse i helga, går diskusjonen høyt rundt ambulansetilbudet i Indre Namdal.

ambulanse

Røyrvik kommune i Indre Namdal mistet ambulansestasjonen for to år siden.

Foto: Tomas Berger / NRK

Etter helgas hendelse, hvor den sterkt forfrosne Kristin Romundstad måtte vente i en og en halv time på ambulanse i Skorovas i Namsskogan, har diskusjonen rundt ambulansetilbudet i grisgrendte Indre Namdal igjen skutt fart.

Røyrvik kommune mistet sin ambulansestasjon i 2014 fordi det var vanskelig å få på plass fagfolk. Nærmeste ambulanse er nå i Namsskogan og Grong, men under hendelsen i helga var ingen av dem ledige.

– Ambulansesaken er ikke glemt. Personlig synes jeg det er helt tragisk at vi ikke greide å opprettholde ambulansen vi hadde, for den gule bilen har vært vår trygghet i alle år. I mange tilfeller har den vært vår redning, sier ordfører Hans Oscar Devik.

Dramatisk for turgåer

Kristin Romundstad synes beredskapen i Indre Namdal er skremmende dårlig.

Foto: Kjartan Trana / NRK

– Vi kan ikke bli en b-kommune

Røyrvikordføreren innrømmer at de ikke har så god legedekning, men mener akuttberedskapen var på plass så lenge de hadde ambulansen i bygda.

– Vi følte oss trygge da vi hadde ambulansen, sier han, og understreker at de vil kjempe videre og finne gode løsninger.

– Selv om ambulansen ikke er her daglig, må vi ha på plass et bedre system enn vi har i dag. Vi kan ikke bli en b-kommune, med det stempelet at vi ikke har akuttberedskapen på plass.

Helsedirektør vil finne løsninger

Administrerende direktør i Helse Nord-Trøndelag, Arne Flått, er helt sikker på at det er mulig å finne løsninger - for eksempel sammen med andre nødetater.

– For å få til noe, er det viktig med full tillit mellom den aktuelle kommunen og helseforetaket. Vår oppgave er å skape trygghet i befolkningen. Det må skje sammen med kommunen, og det tror jeg vi skal få til, sier han.

Hans Oscar Devik og Arne Flått

Røyrvikordfører Hans Oscar Devik og helsedirektør i Nord-Trøndelag, Arne Flått, i møte om akuttberedskapen i kommunen.

Foto: Kjartan Trana / NRK

– Men er det noen vits i å ha ambulanser stående og folk i beredskap i hele distrikts-Norge?

– Dette er litt vanskelig. For det handler mye om å sitte og vente på at noe skal skje, og da blir det vanskelig å rekruttere folk til enkelte stasjoner, innrømmer Flått.

– Helgas hendelse er ikke unik

Kristin Romundstad var på skitur da hun falt og ble sittende fast med hodet i et hull i to timer. Hun hadde en kroppstemperatur på 29 grader da hun omsider ble hentet av ambulansen fra Snåsa.

– Det tok altfor lang tid å få ambulanse. Hadde den kommet i løpet av en halv time, ville det ikke blitt så ille, sier hun

Røyrvikordfører Devik sier helgas hendelse ikke er unik, og at innbyggerne flere ganger har måttet ventet veldig lenge på akutthjelp.

– Vi kan leve med en halvtime, tre kvarter. Men her snakker vi om nærmere to timer og det er altfor lang tid.

LES: – I verste fall kan liv gå tapt