NRK Meny
Normal

Vikar mottok telefonen om bombetrussel

Mannen som ringte inn en bombetrussel mot Værnes, traff tilfeldigvis en vikar i andre enden.

Politi utenfor Værnes

Politiet tok bombetrusselen mot Værnes på alvor, og evakuerte alle ansatte og flere tusen reisende fra flyplassen. Flytrafikken ble lammet i flere timer før situasjonen var avklart.

Foto: Hansen, Tor Aage / NTB scanpix

Per Jarle Ingstad

Lufthavnsjef Per Jarle Ingstad mener vikaren og hennes leder håndterte bombetrusselen på en god måte.

Foto: Anne Heidi Røstad / NRK

– Personen som mottok bombetrusselen er en vikar, og en rimelig fersk sådan også, bekrefter lufthavnsjef Per Jarle Ingstad til NRK.no.

Kvinna (30) hadde sin første vakt på servicedesken til Trondheim lufthavn Værnes i juli i år, og har siden jobbet som vikar på timebasis i en hektisk periode for flyplassen.

30-åringen har i utgangspunktet i oppgave å svare på henvendelser fra reisende, men fikk arbeidsdagen snudd på hodet da hun mandag var den som tok telefonen da en psykisk ustabil mann hevdet at han hadde plassert en bombe i avgangshallen.

Samtalen varte i sju sekunder

– Det er litt typisk at det nettopp er en vikar som blir utsatt for en slik opplevelse, men vedkommende hadde sin leder sittende rett bak som støtte, slik som man har i en fase der man er rimelig fersk, sier Ingstad.

Politiet opplyser til NRK at telefonsamtalen ble avsluttet kort tid etter at kvinna hadde besvart anropet.

– Fra samtalen ble koblet opp til den var over gikk det sju sekunder, sier politioverbetjent Arne Henrik Ulvin ved Stjørdal lensmannskontor.

Vikaren skal derfor ikke ha rukket å gjøre annet enn å oppfatte det som ble sagt før mannen i andre enden la på røret. Hun fortalte lederen hva som hadde skjedd, og politiet ble varslet umiddelbart.

– De håndterte det veldig bra. Når man først får inn en slik melding så er det vårt ansvar å varsle så raskt som mulig, og så er det politiets ansvar å tolke meldinga og ta en beslutning, sier lufthavnsjef Ingstad.

Det vil trolig ta flere timer før Trondheim Lufthavn Værnes kan åpnes igjen, det melder politiet. 
Flyplassen har vært stengt siden klokka 10 i formiddag etter en bombetrussel.
Bombehunder fra politiet og forsvaret søker nå gjennom flyplassen. Stengingen rammer over 5000 passasjerer.

Her kan du se reportasjen fra da situasjonen ved Værnes fortsatt var uavklart mandag. Det viste seg etter hvert at bombetrusselen var falsk.

Roser vikaren

Politiet vurderte trusselen som reel nok til at hele flyplassen ble evakuert. Alle ansatte og flere tusen flypassasjerer måtte forlate området, og reisende over hele landet ble rammet.

Etter fire og en halv time var situasjonen avklart, og en 36 år gammel mann fra Østlandet ble siktet.

Dagen etter sender lufthavnsjef Ingstad gode ord til sine egne folk på servicedesken.

– All ros til hun som veldig fersk inn i den jobben håndterer dette veldig bra sammen med sin leder.

– Hvordan opplevde hun å være midt oppe i alt dette?

– Jeg har snakket med henne, men jeg vil ikke gå kontret inn på denne saken her. Men hver enkelt kan nok tenke seg at det selvsagt ikke er en spesielt behagelig opplevelse.

Skal se på egne rutiner

Vikaren får også tommel opp fra politiet.

– Ut ifra forutsetningene så har hun gjort det hun kunne. Vi skulle gjerne sett at det var nødetaten som ble oppringt på 112 i stedet for at politiet lokalt ble varslet, for da hadde vi kommet bedre i gang. Men det er en stressituasjon for den det gjelder, og hovedsaken er at det ble ringt til politi, sier politioverbetjent Ulvin.

Både politiet og ledelsen ved flyplassen evaluerer nå måten de taklet bombetrusselen.

Avinor har blant annet fått kritikk fra passasjerer som mente at de fikk for lite informasjon under evakueringen.

– Sammen med politiet skal vi bruke dette til en hendelse som vi skal lære av. Det er det eneste rette. Vi ser at vi kan bli bedre på enkelte ting, og vi skal bruke hendelsen til å bli så dyktige som vi har ambisjoner om å være.