Hopp til innhold

Har du denne vifta på badet? Den kan være en brannfelle

Vifteprodusenten Flexit tilbakekaller en brannfarlig vifte etter flere branntilløp, og sender brev til alle husstander i Norge. Advarselen kommer for sent, mener Martin som opplevde at vifta sto i flammer.

Flexit Silent Eco

TILBAKEKALLES: Slik ser den brannfarlige viftemodellen ut. Produsenten ber folk om å frakoble og demontere viften på bakgrunn av tidligere branner.

Foto: Flexit

– Vi kan ikke ta noen sjanser i saker som dette, skriver Knut Skogstad, administrerende direktør i Flexit, i en pressemelding.

Produsenten Flexit har derfor valgt å sende ut brev til alle husstandene i Norge – 2,3 millioner totalt – for å advare mot den brannfarlige baderomsviften Silent Eco. Viftemodellen skal være vanlig i norske hjem.

Knut Skogstad

Knut Skogstad, administrerende direktør i Flexit.

Foto: Finn Wahl

– Vi ber innstendig om at folk, dersom de er i det minste tvil, sjekker hvilken vifte de har, skriver Skogstad.

Badet ble totalskadd

– Klokken seks om morgenen våknet jeg av brannalarmen. Da jeg kom inn på badet så jeg at vifta sto i full fyr, forteller Martin Lind Blø fra Karmøy til NRK.

Han og samboeren opplevde alle huseires mareritt i april i år. Badet ble pusset opp i 2016, og ny vifte fra Flexit ble installert. Knapt ett og et halvt år senere var familiens bad totalskadd av brannen.

Blø fikk evakuert samboeren og deres sønn på 15 måneder ut gjennom soveromsvinduet. Deretter slukket han selv brannen med dusjen.

Her sto vifta som tok fyr

Slik så det ut på badet til Martin Lind Blø etter at vifta tok fyr.

Foto: Privat

Produsent: Demonter viften!

Om man oppdager at man har den brannfarlige modellen i hjemmet, er beskjeden fra produsenten klar:

– Skru av bryteren med én gang og demonter den, skriver Krogstad.

Produsenten anslår at 75 000 slike vifter finnes i landet, men at en svært liten andel av disse har forårsaket brann.

Brannfaren har vært kjent lenge

Direktoratet for samfunnsikkerhet og beredskap (DSB) bekrefter overfor NRK at Flexit har kjent til brannfaren siden februar, to måneder før badet til Blø brant ned. Likevel valgte produsenten først å bare informere om tilbakekallingen på sine egne nettsider. Dette har Forbrukerrådet tidligere stilt seg kritisk til. DSB opplyser til NRK at den første runden med tilbakekalling kun førte til noen spredte nyhetsoppslag.

– Det var tegn som tydet på at budskapet ikke i tilstrekkelig grad nådde ut til folk, skriver DSB-direktør Anne Rygh Pedersen i en mail til NRK.

Etter dette gikk Flexit bredere ut, med pressemeldinger og en landsdekkende annonsekampanje. Men heller ikke dette ga responsen som Flexit ønsket.

Først nå velger produsenten å gå ut og advare samtlige husstander i landet med brev, til tross for at det tidligere er skrevet flere saker om branner forårsaket av viften. DSB mener likevel ikke at produsenten har reagert for tregt, siden direktoratet ikke ga noe pålegg om varsling.

– Dette er et frivillig tiltak fra produsentens side, og da er det ingen tidsfrister.

Advarsel fra Flexit

Dette er advarselen som er sendt til alle husstander i landet.

Foto: Nareas Sae-Khow / NRK

– Flexit var for passive

Martin Lind Blø forteller at han irriterte seg over Flexits manglende respons etter at badet hans ble totalskadd tidligere i år.

Martin Lind Blø

Martin Lind Blø

Foto: Privat

– Jeg synes Flexit var altfor passive, og følte meg pliktig til å gå ut i media og advare. Helt ærlig så synes jeg de burde gått ut bredt med dette for lenge siden, sier Blø.

Knut Skogstad i Flexit sier han har forståelse for Bløs frustrasjon.

– En slik sak er selvsagt én sak for mye. Vi er veldig lei oss, men vi måtte først kartlegge årsaken og jobbet på spreng med å finne ut hvilke tiltak vi skulle gjøre, sier Skogstad.

Farlige produkter kan leveres tilbake

Farlige produkter kan leveres tilbake til utsalgsstedet eller håndverkeren som installerte dem, opplyser DSB-direktør Pedersen.

– Det er viktig at vi alle som forbrukere også tar vårt ansvar, og faktisk sjekker om vi har farlige produkter i hus. Gå gjerne inn på farligeprodukter.no, og sjekk om noen av produktene som ligger der er i din besittelse, sier Pedersen.

Husstander med Silent Eco-modellen kan deretter ta kontakt med Flexit for å installert en ny vifte.