Hopp til innhold

Videregående skoler innfører mobilhotell i timene

11 av 20 videregående skoler i Trøndelag har innført såkalte mobilhotell i timene. Løsningen fungerer svært godt, mener rektor.

Mobilhotell ved Meldal videregående skole, inne fra elektroklasse på skolen. Samt Melhus videregående skole eksteriørt og inne i time. FRA RUBRIKKTEKST:

Meldal videregående skole er en av skolene i Trøndelag der elevene ikke får lov til å ha mobilen sin verken i lomma eller i sekken mens de sitter i timen. De er pent nødt til å levere fra seg telefonene til et mobilhotell på veggen.

Dette ble innført ved Meldal videregående for to år siden fordi lærerne var lei av å konkurrere om oppmerksomheten.

– Før var det sånn at meldingene gikk hit og dit, og mye av energien gikk med til å se på telefonen sin. Det er vi kvitt nå, sier rektor ved Meldal videregående skole, Øyvind Togstad.

Vanskelig å ikke kunne svare på melding

Regelen om å levere fra seg mobilen gjelder for alle på hele skolen. Jonas Jonli går elektrolinja i Meldalen. Han er godt fornøyd med ordningen.

– Jeg synes det er helt greit, for da slipper jeg å tenke på det i timene, sier Jonli til NRK.

Men det er ikke alle som er like fornøyd med å måtte bli separert fra telefonen mens de har time.

– Jeg synes ordninga er dårlig. Tenk om man får en viktig telefon eller en viktig melding og så har man ikke mulighet til å svare, sier elev ved Meldal videregående skole, Mats Storset.

Innført på 11 trøndelagsskoler

Disse elevene er ikke de eneste som må tåle litt tid vekk fra mobiltelefonen. NRK har forhørt seg med 20 av Trøndelags 31 videregående skoler. Åtte skoler har allerede innført regelen og tre skoler har mobilhotell i enkelte klasser.

Melhus videregående skole er en av skolene som ikke har kastet seg over løsningen mobilhotell, men mobilbruk er et problem ved skolen og et stadig tilbakevendende tema.

– Her gjør vi det sånn at mobilen skal ligge avslått i veska i timene, og det er læreren som bestemmer når den skal brukes, sier Anne Hox, avdelingsleder ved Melhus videregående skole.

Likevel klarer ikke elevene å følge regelen. Når NRKs reporter spør, viser det seg at nesten samtlige elever i en tilfeldig klasse ved Melhus videregående har mobilen i lomma.

Vil ha ansvar for egen læring

Elevene synes imidlertid ikke at noe mobilhotell er løsningen. De føler seg gamle nok til å ta ansvar selv uten å bli fratatt telefonene.

– Jeg synes vi skal få ha mobiltelefonen på oss. Nå går vi på videregående og vi er gamle nok til at vi kan bruke sunn fornuft og ta ansvar, sier Sander Krangsås Dahle, elev ved Melhus videregående.

– Jeg har på nattmodus, så jeg får ikke varsler før jeg tar frem mobilen, sier medelev Ola Gimse Estenstad.