Årets trønder er klar, avstemminga avslutta

Gjennom jul- og nyttårshelga har det blitt avgitt 11534 stemmer på adressa.no og nrk.no/trondelag. Avstemningen ble avsluttet ved midnatt mandag 1. januar. Vinneren er klar, men hvem som får denne hederstilttelen, må du vente til fredag med å få vite.

Finalister Årets trønder 2017

5. januar får du vite hvem av disse fem finalistene som får tittelen Årets trønder 2017.

Foto: Rune Petter Ness / Adresseavisen

Fredag 5. januar avsløres det hvem som får hedersprisen. Dette skjer direkte på scenen under Adresseavisens og TSOs nyttårskonsert i Olavshallen fredag kveld.

NRK og Adresseavisen presenterte de fem kandidatene i reportasjer i avis, på nett, radio og TV i uka før jul.

Gjennom jul- og nyttårshelga har det blitt avgitt 11534 stemmer på adressa.no og nrk.no/trondelag. Avstemningen ble avsluttet ved midnatt mandag 1. januar.

–Vi er veldig godt fornøyd med responsen. Nå gleder vi oss til å avsløre vinneren, sier prosjektleder Linda Bjørgan i NRK.

Vinneren blir offentliggjort fredag 5. januar under Adresseavisen og TSOs nyttårskonsert.

Årets kandidater, med juryens begrunnelse:

Kandidat 1 – Marit Heldal:

 Marit Heldal
Foto: Rune Petter Ness

Høgskolelektoren dro til den greske øya Lesvos for å drive hjelpearbeid for flyktningbarn, blant annet ved å starte en barnehage, og slik skape en bedre hverdag for barna der nede. Gjennom Facebook- gruppen «Gjengen i ryggen» får hun pengebidrag og selger ting som barna og andre i flyktningleirene lager for å samle inn penger. Marit Heldal rapporterer uten filter, og gir et innblikk i en virkelighet som ikke alltid kommer frem.

– Målet er at barna skal få oppleve en mest mulig normal hverdag, hvor de kan leke og være med andre barn. Det er mange utfordringer, og barna som bor i leiren har opplevd ting barn ikke skal oppleve. Mikros Dounias gir disse barna en trygg plass hvor de kan starte arbeidet med å bearbeide de vonde opplevelsene. Vi trenger alle rom til å bevege oss og nærhet til natur er fint for traumebearbeiding, sier Heldal.

Kandidat 2 – Motorpsycho:

Motorpsycho
Foto: Rune Petter Ness / Adresseavisen

Motorpsychos Bent Sæther og Hans Magnus Ryan har holdt bandet i gang i snart 30 år og er stadig aktuelle med albumutgivelser og konserter i inn- og utland. Bandet er multimusikere av høyeste klasse. Fra sin base i Trondheim driver de fri og kompromissløs utforskning av ulike sjangre, men alltid med et tydelig Motorpsycho-stempel. I år har de gitt ut «The Tower», og turnert både i Norge og Europa. De fremførte også teatermusikken de utviklet til Trøndelag Teater i fjor, ved Nationaltheatret i sommer.

– Vi har holdt på så lenge at vi har vært både inne og ute opptil flere ganger. Det er sånne konjunkturer vi ikke kan styre. I år traff vi med en konjunktur, tydeligvis. Det er stas og fint, men vi tar ikke av den grunn. Vi har et veldig jorda forhold til akkurat det der, sier Bent Sæther.

Kandidat 3 – Anne Marit Mevassvik:

Anne Marit Mevassvik tar over som leder i Trøndelag Ap etter Karianne Tung.
Foto: Rune Petter Ness

Har vært en svært sentral pådriver for samlingen av Trøndelag. Hun har stått rakrygget i stormen, tross stor motstand i eget fylke og fylkesting. Sammenslåingsprosessen har hun ledet på en tillitvekkende og samlende måte. Når nyttårsrakettene smeller, kan vi kalle oss et samlet Trøndelag. Det har Anne Marit Mevassvik mye av æren for.

– Jeg husker det var tilløp til applaus, noe som ikke er lov i fylkestingssalen. Ordføreren måtte klubbe dem ned. Og selvfølgelig var det andre som hadde helt motsatt reaksjon. Jeg kjente det da jeg snakka og så det på ansiktene til dem som satt der. Noen ble veldig overraska over at jeg skulle være så tydelig og direkte på den problemstillingen, sier Mevassvik i intervjuet hvor hun forteller om desemberdagen i 2013 da hun tok til orde for fylkessammenslåingen.

Kandidat 4 – Gustav Witzøe:

Gustav Witzøe - Årets trønderfinalist 2017
Foto: Rune Petter Ness / Adresseavisen

Få, om ingen andre, har skapt så mye for lokalsamfunnet og for byggingen av vår fremtidige viktigste trønderske eksportnæring – lakseindustrien. I 1991 etablerte han Salmar etter å ha overtatt et konkursbo. I dag er Salmar verdens fjerde største oppdrettsselskap, og har mellom 500 og 600 ansatte på Frøya. Witzøe har utmerket seg med sitt engasjement for lokalsamfunnet, blant annet gjennom støtte til videregående skole, kultur- og idrettstilbud. Den nye havmerden utenfor Frøya viser at de satser stort, noe som er nødvendig for å løse miljøutfordringene i bransjen.

– Det største samfunnsansvaret er å bidra gjennom skatt. Jeg tror det er veldig viktig at hovedkontoret ligger her. Å ha både arbeidskraft og ledelse som er tett på naturen og det operasjonelle, skaper verdier for selskapet, sier Witzøe.

Kandidat 5 – Christian Berge:

Christian Berge
Foto: Rune Petter Ness / Adresseavisen

Den tidligere håndballstjernen har ledet herrenes håndballandslag fra å være et middels, urutinert og ustabilt lag, til å bli et topplag i verdensklasse. Dette ble kronet med VM-sølv i Frankrike i januar. En prestasjon som for få år siden var utenkelig, og som for alvor økte interessen for herrehåndball. Berge blir omtalt som en god leder og et svært godt forbilde for mange. Han har vært åpen om sin kamp mot lymfekreften, og hvordan han har jobbet seg tilbake til håndballbanen – som spiller og etter hvert som trener.

– Man kan tro at vi var glade for sølvet da vi kom i garderoben etterpå. Men det var mange skuffa spillere som satt der og var forbanna og irriterte. Det likte jeg egentlig å se. Det betyr at de ønsker å stå øverst. Og det er absolutt det vi ønsker å gjøre fremover, sier Berge.