Det ble verdensrekord!

11.000 liter blåskjellsuppe var nok til å sette verdensrekord. På torget i Trondheim får nå tusenvis av mennesker smake på rekordsuppa.

Verdensrekord i blåskjellsuppe

VIDEO: Se hvordan kokkene tilbereder rekordsuppa.

Blåskjellsuppe

Det kreves solid utstyr for å frakte den enorme kjelen.

Foto: Ella Berit Mathisen / NRK
Blåskjellsuppe

Trondheims tidligere ordfører Marvin Wiseth guider publikum gjennom suppekokinga.

Foto: Ella Berit Mathisen / NRK
Blåskjellsuppe

Politiet er på plass for å godkjenne rekordforsøket.

Foto: Ella Berit Mathisen / NRK

Litt før klokka tre fredag ettermiddag kunne Justervesenet bekrefte at mengden suppe er større enn den tidligere rekorden.

To timer tidligere ble den spesiallagde gryta fyrt opp, som etterhver rommet fire tonn blåskjell i tilsammen 11.000 liter suppe.

Rundt står tusenvis av tilskuere og gleder seg til å få smake. Og ingen skal behøve å gå sultne fra Trondheim torg i dag, gryta er nemlig stor nok til å mette 10.000 personer.

25 kokker i sving

Havfruen fiskerestaurant feirer sitt 25-årsjubileum med å sette verdensrekord i blåskjellsuppe under matfestivalen «Oi Mat».

– Vi bestemte oss for å slå italienerne som har rekorden hittil, med en suppe kokt på 3.692 kilo, sier innehaver Herbert Klein.

De har leid inn tjue kokker i tillegg til fem fra egen restaurant.

– Dette er kanskje å ta det litt langt for en liten restaurant, men vi ville gjøre noe som markedsfører Trondheim og kysten utenfor, med sine fine råvarer, sier Klein.

Politiet stilte villig opp

Trondheims tidligere ordfører Marvin Wiseth guider publikum gjennom rekordforsøket, som i tillegg til kokker, utstyr og råvarer også krever god timing i tilberedelsen.

Suppa er gratis for de som vil smake, men vil du gi en skjerv til barneavdelingen ved St. Olavs hospital skal du se etter barna i orange t-skjorter som går rundt med bøsser.

Politiet er til stede for å se til at alt går riktig for seg, slik at en eventuell rekord kan godkjennes av Guinness World Records.

– Vi stiller gjerne opp på å sikre at byen vår tar hjem en ny verdensrekord, sier stasjonssjef Nordtvedt.

Mangler bare godkjenning

Og etter at gryta ble veid fire ganger, kunne man altså konstatere at den italienske rekorden blir slått.

– Vi har i alle fall laget en blåskjellrett som er større enn den forrige rekorden, så nå skal all dokumentasjon sendes inn til Guinness for godkjennelse, sier kjøkkensjef Stian Fjæreide.

Han forteller at det har vært mye nerver i forbindelser med forsøket.

– Nå er jeg bare veldig glad for at vi er ferdige med galskapen, sier han.