Verdens mest bensingjerrige bil

Studenter fra NTNU satte verdensrekord i årets Shell Eco-marathon i Tyskland. Universiteter og høgskoler fra hele Europa deltar i konkurransen om å bygge bilen som bruker minst drivstoff.

Ble nummer to i fjor

Verdens gjerrigste bil
Foto: NTNU

Det konkurreres i to klasser i Shell Eco-marathon. Den ene klassen har fått navnet ”Prototype”, og er en klasse hvor det ikke finnes noen grenser for hvordan kjøretøyet kan se ut.

Den andre klassen heter ”UrbanConcept”. Her må kjøretøyene se mer ut som vanlige biler, og det er denne klassen NTNU-studentene har vunnet.

Målet for konkurransen er ganske enkelt: Kjør lengst mulig på en energimengde som tilsvarer en liter bensin.

Overlegen verdensrekord

Verdens mest bensingjerrige bil
Foto: www.reckimages.com

Og laget fra NTNU satte en knusende verdensrekord i drivstoffeffektivitet. Forbruket til vinnerbilen fra NTNU tilsvarer utrolige 1246 kilometer per liter bensin. Den gamle verdensrekorden var på 848 kilometer.

Bilen til de ti studentene på laget fra NTNU har fått navnet ”DNV Fuel Fighter”. Den er laget i hyperlett karbonfiber, og drives med hydrogen og brenselcelle-teknologi.

I fjor ble NTNU-studentene nummer to i konkurransen, men med årets utgave av bilen var de helt overlegne. Til sammenlikning greide laget fra Nederland på andreplass 804 kilometer.

- Dette er bare så utrolig tilfredsstillende. Jeg er glad, men samtidig helt matt etter å jobbet nærmest kontinuerlig i flere døgn for å få bilen til å gå best mulig, sier student Stian Christensen på telefon fra Tyskland.

- Norske studenter kan være best

Over 200 lag fra mer enn 25 nasjoner har konkurrert under årets Shell Eco-marathon, og Stian Christensen err sikker på at dette vil ha en stor reklameeffekt for NTNU.

- Her viser vi at vi hevder oss helt i toppen internasjonalt, og det tror jeg vil bety mye for rekrutteringen til NTNU om utdanningssted, sier han.

Shell Eco-marathon 2009
Foto: www.reckimages.com