Hopp til innhold

Venter med nedslakting

Mattilsynet venter med å beordre nedslakting av en svinebesetning i Levanger, som er smittet av svineinfluensa.

Mattilsynet tester gris for svineinfluensa
Foto: Mattilsynet

– Vi vil vente til vi i ettermiddag får prøveresultatene fra andre besetninger i området. Først når de er klare vil vi ta stilling til eventuell nedslakting av en eller flere besetninger, sier Bjørn Røthe Knudtsen, regiondirektør i Mattilsynet i Trøndelag, Møre og Romsdal, til NTB.

Lørdag påviste Mattilsynet at grisene på en gård i Levanger var smittet av svineinfluensa. I løpet av helgen ble åtte andre svinebesetninger i området pålagt karantene.

Det ble tatt prøver på seks av besetningene søndag, to på mandag.

Det er disse prøveresultatene mattilsynet venter på før det blir tatt beslutning om eventuell nedslakting.

– Vi håper selvsagt at færrest mulig er smittet. Vi har ingen kliniske grunner til å tro det. Karantenen er innført fordi gårdene ligger i nærheten av besetningen som er smittet, sier Røthe Knudtsen.

Nedslakting vil være mer aktuelt dersom sykdomsutbruddet er begrenset til en eller noen få besetninger, sier han.

– Hvis noen få besetninger er smittet kan det lønne seg å slakte for å stoppe smittespredning. Men dersom det er snakk om et stort antall besetninger blir effekten av nedslakting liten, fordi det kan være mange og uklare smittekilder, sier Røthe Knudtsen.

Åtte gårder i karantene

I formiddag hadde Mattilsynet møte med fylkesberedskapsrådet i Nord-Trøndelag på grunn av svineinfluensa i en grisebesetning i Levanger.

Åtte gårder er satt i karantene, og Bjørn Røthe Knudtsen sier det er viktig å bekjempe svineinfluensasmitten raskt.

Gårdene ligger geografisk nær gården i Levanger, der det ble påvist svineinfluensa på en gris.

– I dag var det viktig for Mattilsynet å orientere de relevante medlemmene i fylkesberedskapsrådet . Vi har ikke satt noen stab, men det er likevel helt nødvendig, sier Bjørn Røthe Knudtsen.

– Vi ønsker ikke at svineifluensa skal få festa seg, og bli en del av norsk svineholdsbakgrunn, sier Knudtsen.

Tap for bøndene

Influensa for en gris er som influensa hos folk. Grisene for som regel ingen dramatiske følger av en svineinfluensasmitte.

– Man kan få økt dødelighet hos spegrisen, og man kan få aborter hos purker som skal ha smågris.

– Det er ikke dramatiske følger, og det er lav dødelighet blant griser som får influensa. Men skal du drive svinehold over år med denne smitten tilstede, vet vi at det vil medføre et vesentlig økonomisk tap for bøndene, sier Knudtsen.

Kan bli normal dyresykdom

- Det er ikke alltid at man alltid klarer å utrydde og bekjempe et smittestoff, og holde det avgrenset fra et fåtall lokaliteter. Vi erfarer at smittestoffer vinner innpass i husdyrmiljøet, og vi ønsker ikke at svineinfluensa skal få festa seg og bli en del av norsk svineholdsbakgrunn, sier Knudtsen.