NRK Meny
Normal

Venter flyktningstrøm til Haltdalen

Den lille bygda Haltdalen i Holtålen kommune med 500 innbyggere vil ta imot opp mot 240 flyktninger. Ordføreren innrømmer at det kan by på utfordringer.

Jan Håvard Refsethås

Holtålen-ordfører Jan Håvard Refsethås sier kommunen er klar til å ta imot mange flyktninger og asylsøkere.

Foto: Jon Arne Hoff Johansen / NRK

Utlendingsdirektoratet leter nå etter plasser for å huse de mange tusen flyktningene som strømmer til Norge.

Nedlagt militærleir

Nå kan det ble etablert et transittmottak i den nedlagte militærleiren Løvåsen i Haltdalen med plass til 200 beboere. Her skal flyktningene bo i en kort periode før de sendes videre. I tillegg planlegges det et mottak for rundt 40 mindreårige og enslige asylsøkere i Ålen, i samme kommune, skriver Adresseavisen .

– I tillegg til transittmottaket skal vi også ta imot våre aller første flyktninger. Ti eritreere og fire syrere. Kommer det flere er det nok en del innbyggere som vil være skeptiske. Det vil bli en stor befolkningsvekst på et lite sted, sier Holtålen-ordfører Jan Håvard Refsethås til avisa.

Utlendingsdirektoratet har allerede bestemt seg for å opprette nye asylmottak i Stjørdal, Steinkjer og på Hitra i Trøndelag. Nå håper de å få i stand en avtale også i Haltdalen.

– Løvåsen leir har en svært godt egnet boligmasse for et transittmottak, og vi har en god dialog med kommunen, sier regiondirektør Rune Vordahl i UDI Midt-Norge til avisa.

Skytefelt

Regiondirektør UDI Rune Vordahl

Rune Vordahl i UDI håper å ha en avtale på plass i Haltdalen i løpet av kort tid.

Foto: Gunnar Sandvik/NRK

Vordahl håper å ha en avgjørelse klar i løpet av de nærmeste to ukene.

– Det er et skytefelt i nærheten, men det brukes sjelden. Flyktningene skal også bo her i kort tid. Derfor mener vi det ikke gjør noe, sier Vordahl.

Denne uka holdt kommunen et informasjonsmøte for innbyggerne i Haltdalen om de nye flyktningene som kommer til bygda. Nesten samtidig kom meldingen om planene for et transittmottak i bygda, og et asylmottak for mindreårige asylsøkere i Ålen, ved Reitan stasjon.

– Mange er skeptiske

– Her er det snakk om et asylmottak for mindreårige og enslige asylsøkere i alderen 15 til 18 år. Det ble mye på en gang, og vi må ha tid til å fordøye dette, mener ordfører Jan Håvard Refsethås.

Ordføreren innrømmer at mange i kommunen med 2000 innbyggere er skeptiske til å ta imot 240 flyktninger og asylsøkere i løpet av kort tid.

– Jeg synes ikke det er så rart. Vi vet jo lite om hva livet på et transittmottak går ut på. Målet er at de nyankomne blir tatt godt imot, og etablerer seg i kommunen, mener Jan Håvard Refsethås.