Hopp til innhold

Vanskeligere å hjelpe ungdom

– Færre er ute på byen og slåss, fordi flere sitter hjemme og er deprimerte. Det sier en sosionom som har jobbet med utsatt ungdom i mer enn ti år.

Arne Christian Rokseth, sosionom

Sosionom Arne Christian Rokseth ser at flere av ungdommene som sliter blir sittende hjemme. FOTO: Randi Lillealtern.

– Det har blitt vanskeligere å hjelpe ungdommene som trenger det. Det sier sosionom Arne Christian Rokseth på kontaktsenteret 22B i Trondheim sentrum.

De røyker seg en "kveldings" for å få sove.

Arne Christian Rokseth, sosionom

Flere som arbeider i ungdomsmiljøet i byen mener situasjonen har endret seg i løpet av de siste åra. Det er mindre volds- og vinningskriminalitet, og færre er ute på byen og slåss.

Både politi, kommunen, vektere og frivillige hjelpearbeidere mener en av årsakene er at ungdommene sitter mer hjemme. Og deres inntrykk er at flere unge sliter med psykiske problemer.

LES: Kraftig nedgang i ungdomskriminalitet

Apati som ungdomsopprør

Camilla Wright, fagleder barnevernet i Trondheim

De fleste unge i Trøndelag har det greit, men fagleder i barnevernet, Camilla Wright mener noen har det vanskeligere enn før. FOTO: Randi Lillealtern.

Rokseth mener også det er mye rus blant ungdommer i Trøndelag.

– Kombinasjonen av å ruse seg og ha psykiske lidelser i bunnen er ikke bra. Det blir en slags selvmedisinering for enkelte.

Rokseth opplever at noen røyker seg en "kveldings" for å få sove, som bruker det som sovemedisin. Og det blir det tung psykiatri av, hevder han.

– Jeg opplever det som om langt flere ungdommer har resignert. Enkelte snakker om at det nye ungdomsopprøret kommer i form av apati, sier Rokseth.

Stor fallhøyde

– Samtidig lever unge en stadig større del av livet sitt på sosiale medier. Og der er fallhøyden stor, mener forebyggendekoordinator hos politiet i Sør-Trøndelag, Tor Erik Rønne.

De som dropper ut, dropper så vanvittig ut.

Camilla Wright, fagleder, uteseksjonen i barnevernet

– Ungdommenes hverdag i dag er sterkt prega av at de er tilgjengelige, synlige, og blir evaluert på nett til enhver tid. Trøkket med å være så synlig er en betydelig stressfaktor, mener Rønne.

LES:Vekterne fikk meg bort fra kjøpesenteret.

Større forskjeller

Fagleder i uteseksjonen i barnevernet i Trondheim, Camilla Wright, mener de aller, aller fleste unge i Trøndelag har det bra, og klarer livet sitt fint.

– Vår opplevelse er likevel at de ungdommene som har det vanskelig – de har det vanskeligere enn før. De som dropper ut, de dropper så vanvittig ut, sier hun.

22B

Kontaktsenteret 22B i Trondheim sentrum.

Foto: Randi Lillealtern / NRK