Hopp til innhold

Kraftig nedgang i ungdomskriminalitet

Barnevern ut i gatene, pizza og bilkjøring gir trøndersk ungdom tro på framtida.

Vold

– Vi kan ikke bare si at de skal komme til et kontor. Ungdom liker ikke kontor, sier Camilla Wright hos uteseksjonen i barnevernet i Sør-Trøndelag.

Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

Tidlig innsats mot «verstingene» er blant tiltakene for å forebygge ungdomskriminalitet i Trøndelag.

– Vi prøver å gi dem trua på at de har ei framtid, og at de kan lykkes med andre ting enn å være best på å slåss, sier Even Ytrehus, leder for Samordning av lokale kriminalitetsforebyggende tiltak (SLT) til NRK.

– Ungdommer liker ikke kontor
Uteseksjonen

Camilla Wright og Live Ness i uteseksjonen i barnevernet oppsøker ungdom i gatene, og byr gjerne på pizza.

Foto: Randi Lillaltern / NRK

Siden 2007 kan Sør-Trøndelag har det blitt 60 prosent færre anmeldte vinningsforbrytelser, og 74 prosent nedgang i anmeldte voldshendelser gjort av unge under 18 år.

Tendensen er lik i Nord-Trøndelag, der både antall voldssaker og vinningskriminaliteten er mer enn halvert siden 2008.

Uteseksjonen i barnevernet i Trondheim oppsøker ungdommene i gata. Pizza et nøkkelord i forebyggingsarbeidet.

– Når vi merker at det er behov for å etablere mer inngående kontakt, må vi ha noe å tilby. Vi kan ikke bare si at de skal komme til et kontor. Ungdom liker ikke kontor, sier Camilla Wright, fagleder i Uteseksjonen i barnevernet i Trondheim.

Et annet virkemiddel er å ta med ungdommen som trenger hjelp på biltur.

– Da kan de velge å snakke om det de ser på veien, eller om ting som plager dem, sier Camilla Wright.

– Vi gir dem andre mestringsarenaer

Even Ytterhus i Trondheim kommune tror et godt samarbeid mellom de ulike etatene som jobber med ungdom, er en viktig årsak til at mengden av ungdomskriminalitet går ned.

– Det vi har vært gode på, tror jeg, er å spisse arbeidet mot de mest utsatte, altså de mest voldelige eller mest kriminelle ungdommene. Vi har gitt dem andre mestringsarenaer å lykkes på, sier Ytterhus til NRK.

Tor Erik Rønne, forebyggendekoordinator hos politiet i Sør-Trøndelag, jobber med analyse og etterretning hos politiet. Han påpeker at nedgangen i krimtallene ikke bare gjelder trøndersk ungdom.

– Vi må nok se tallene i sammenheng med større nasjonale endringer. Man ser gjennom større undersøkelser at ungdommene har blitt mindre aktive når det gjelder kriminalitet, i tillegg til at de ruser seg mindre, sier Rønne.