Hopp til innhold

Var uenig om funnet: Nå har de løst gullring-gåte

Arkeologene jublet over funnet i Levanger, men ble ikke enige om hvor gammel gullringen var.

Stig Boneng fant gullring.

FRA ROMERSK JERNALDER: Denne ringen ble funnet i Levanger i mars. Det har fram til nå vært faglig uenighet om hvor gammel ringen er.

Foto: Eivind Aabakken / NRK

– Jeg er helt sikker, sier Birgit Maixner.

Hun er førsteamanuensis ved NTNU Vitenskapsmuseet og samlingsleder for de arkeologiske og kulturhistoriske samlingene.

Gullringen ble funnet i Levanger i Trøndelag i mars, og skapte stor oppmerksomhet.

Men hvor gammel var ringen? Var den fra 600-tallet eller fra 200-tallet? Vitenskapsmuseet og fylkesarkeologen var uenig.

Men nå føler Maixner fra NTNU Vitenskapsmuseet seg helt sikker. Den er fra 200-tallet, også kjent som romersk jernalder.

– Den ovale formen, den røde steinen og de små gullperlene som omkranser den røde steinen, er typisk for slike funn fra romertiden.

Kan ha sammenheng med dødsritual

Vitenskapsmuseet har i etterkant av funnet brukt lang tid på å finne ut mer om ringen. I tillegg til å finne ut hvor gammel ringen er, og at den røde steinen består av rav, kan de ha funnet ut noe annet interessant.

Ringen er ødelagt.

Birgit Maixner

SIKKER: Førsteamanuensis ved NTNU Vitenskapsmuseet, Birgit Maixner, er sikker på at ringen stammer fra 200-tallet.

Foto: privat

Smykkeplaten er bevart, men det som satt rundt fingeren er borte. Derfor mener Maixner at ringen kan ha blitt ødelagt med vilje da personen som brukte den, døde.

– Fra Vestlandet kjenner man til et par eksempler der ringer fra samme periode, såkalte ormhoderinger, ble destruert før de ble lagt med i graven. Det virker som et ritual, og kan sammenlignes med pave-ringer som blir destruert når paven dør.

Maixner sier man ikke er helt sikker på hvorfor dette ble gjort, men at ringene ble regnet som svært personlige gjenstander.

– Gullringer i romersk jernalder var mer enn bare en ring man hadde på fingeren. Det var statussymboler og de uttrykte tilhørighet til en høytstående sosial gruppe.

– Forskere tror at man kanskje ødela ringen så ingen andre skulle bære den, siden den var knyttet til eieren, sier Maixner.

Gullring funnet i Levanger
Foto: Vitenskapsmuseet
Gullring funnet i Levanger.
Foto: Vitenskapsmuseet
Stig Boneng fant gullring fra jernalderen.
Foto: Stig Boneng
Gullring Levanger
Foto: Stig Boneng

Støtter Vitenskapsmuseet konklusjon

– Da har hun nok rett.

Det sier fylkesarkeolog Lars Forseth, som først mente ringen stammet fra 600-tallet.

Arkeologen hadde brukt engelske arkiver og sett på lignende ringer for å kartlegge funnet i Levanger. Han mente ringen var lik de ringene som stammer fra merovingertid, som beskriver overgangen fra eldre til yngre jernalder.

Nå som Maixner fra Vitenskapsmuseet føler seg sikker på at ringen stammer fra 200-tallet, ser han ingen grunn til å tvile på hennes mening. Han mener Maixner har stor ekspertise på ringfunn gjort i Norge.

– Hun har bedre oversikt enn meg på det som finnes i Skandinavia, sier Forseth.