Hopp til innhold

Mann i 40-årene pågrepet i Odin-saken – siktet for falsk forklaring

Politiet pågrep i forrige uke en mann i forbindelse med Odin-forsvinningen i Trondheim. Mannen har tilstått å ha tatt Odins eiendeler og tent på dem.

Odin André Hagen Jacobsen

FORSVUNNET: Odin André Hagen Jacobsen (18) fra Skaun ble meldt savnet av foreldrene etter at han ikke kom hjem fra en bytur i Trondheim i november 2018. Politiet etterforsker forsvinningen.

Foto: Privat

Odin André Hagen Jacobsen (18) ble meldt savnet av foreldrene i november 2018.

Nå opplyser politiet at de i forrige uke pågrep en mann som i avhør har tilstått å ha tatt Odins eiendeler fra Piren, fraktet de til Jonsvatnet, og tent på dem. Mannen er i 40-årene og er bosatt i Trondheim.

Men politiet tror ikke at mannen har hatt noe med Odins forsvinning å gjøre.

Siktet for falsk forklaring

I april 2019 ble det funnet flere brente gjenstander ved Jonsvatnet som tilhørte Odin André Hagen Jacobsen.

Mannen i 40-årene er siktet for å ha gitt falsk forklaring under det første avhøret. I nye avhør erkjente han å ha tatt flere av Odins eiendeler.

– Det er svært alvorlig at mannen ikke har kommet med disse opplysningene før. Han er siktet for falsk forklaring og siktelsen kan bli utvidet til å omfatte ødeleggelse av bevis i en etterforsking, sier politiadvokat Hans Vang som er påtaleansvarlig i saken.

Dette var skoen som vart funnen på ein palle ved hamna i Trondheim eit par veker ettar at Odin André Hagen Jacobsen var meldt sakna.

SKATESKO: Dette var skoen som ble funnet på en palle ved havna i Trondheim et par uker etter at Odin André Hagen Jacobsen ble meldt savnet.

Foto: Politiet

Tok flere gjenstander

Mannen har ingen god forklaring på hvorfor han tok eiendelene, opplyser politiet.

Etter det NRK har grunn til å tro, er det snakk om elektronikk – i tillegg til andre gjenstander uten særlig verdi.

– Jeg vil ikke gå i detaljer om hva slags gjenstander det er snakk om, sier Vang til NRK.

– Hva slags forklaring har mannen for at han tok gjenstandene – og brente dem? Og når skjedde dette?

– Han har forklart at han fikk panikk da han gjennom media skjønte at disse gjenstandene hadde tilhørt Odin. Han dro umiddelbart til Jonsvatnet for å brenne opp gjenstandene. Dette var rundt november-desember 2018, sier Vang.

15 KILOMETER: Kartet viser hvor Odin sist ble observert og hvor det ble gjort funn av gjenstander som tilhørte Odin. Det er 15 kilometer mellom disse to stedene.

Tror ikke forsvinningen skyldes en straffbar handling

Politiet har siste uke gjort en rekke undersøkelser – blant annet avhør, ransaking av mannens bolig og biler, samt gjennomgang av elektroniske beslag.

Men politiet mener at den siktede ikke har noe med Odins forsvinning å gjøre.

– Oppklaringen av hvordan eiendelene til Odin har havnet på Jonsvatnet, samt videoene som viser Odin ved funnstedene på Pir 2, gjør at mistanken om at forsvinningen skyldes en straffbar handling er betydelig svekket, sier Vang.

Familien ble informert i dag

Far til Odin, Dan Yngve Jakobsen, ble informert av politiet om den nye utviklinga i saken like før klokka 12 i dag.

– Det kom litt brått på. Men når det er sagt: Det er fortsatt mange ubesvarte spørsmål, sier Jakobsen til NRK.

Jakobsen er ikke enig i at mistanken om at noe kriminelt har skjedd med sønnen, er svekket.

Politiet og Kripos skal nå gå igjennom saken og vurdere om det er flere etterforskningsskritt som kan gi flere svar om hva som hendte med Odin.

– Vurderer dere nå å henlegge saken?

– Så lenge vi har etterforskningsskritt som kan gi rimelige sjanser for flere svar, vil vi fortsette. Men når vi ikke lenger har det, vil saken bli lagt bort, sier Vang til NRK.

Politiadvokat Hans Vang i Trøndelag politidistrikt, påtaleansvarlig i Odin-saken.

PÅTALEANSVARLIG: Politiadvokat Hans Vang i Trøndelag politidistrikt.

Foto: Morten Andersen / NRK

Etterforsket som en mulig drapssak

Funnene av Odins brente gjenstander ved Jonsvatnet i april 2019 styrket politiets hypotese om at forsvinningen kunne skyldes en straffbar handling.

Saken ble fra det tidspunktet etterforsket som en mulig drapssak.

Kort tid etter gjennomførte politiet kameraovervåkning av et område i nærheten av funnstedet ved Jonsvatnet, for å kartlegge hvem som beveget seg der.

Dette resulterte i rundt 130 vitneavhør sommeren 2019, opplyser politiet. Det var da politiet først kom i kontakt med mannen som nå er siktet for å ha gitt falsk forklaring

– Han var en av de 130 som ble avhørt sommeren 2019, som vi hadde kartlagt fordi de frekventerte Jonsvatnet, sier påtaleansvarlig Hans Vang til NRK.

Området hvor gjenstander som tilhørte Odin er funnet

BRENTE GJENSTANDER: Det er i dette området ved Jonsvatnet at gjenstandene til Odin ble funnet i april 2019.

Foto: Jøte Toftaker / NRK

Fant tre videosnutter som viser Odin

Politiet opplyser at det har vært et omfattende og krevende arbeid med å gjenopprette overvåkingsbilder fra Pir 2 på Trondheim havn, hvor Odins eiendeler ble funnet.

Men i juni 2019 fant politiet tre videosnutter som viser Odin på Pir 2 rundt klokka 06.00 den 18. november. Dette er de siste opptakene av Odin.

I november 2019 ble det i videomaterialet fra Trondheim Havn oppdaget en hvit bil som parkerte rett ved funnstedet på Pir 2 klokka 1200 samme morgen som Odin forsvant. Føreren av bilen ble oppfordret gjennom media til å melde seg til politiet.

Overvåkningsvideo, Trondheim havn

TRONDHEIM HAVN: Denne videoen ble i mars frigitt av politiet i Trondheim. Videoen er fra formiddagen søndag 18. november 2018.

Nytt tips i sommer

Det var et anonymt tips som kom i sommer – via Åsted Norge på TV 2, om hvem bilføreren kunne være – som til slutt førte politiet til mannen som nå er siktet.

– Da oppdaget vi at mannen hadde vært inne til avhør et år tidligere, og at han da hadde opplyst at han hadde vært i området. Men på det tidspunktet vi gjennomførte vitneavhøret, var vi ikke klar over at vi lette etter en hvit bil, sier Vang til NRK.

Dermed ble mannen svært interessant for politiet.

– Vi kunne da konstatere at han hadde forklart seg uriktig om sine bevegelser, som gjorde at vi hadde grunnlag for en siktelse for falsk forklaring, sier Vang til NRK.

– Hva slags forklaring hadde mannen for at han var nede ved havna denne søndagen?

– Han forklarte at han hadde et ærend på hurtigbåtkaia, og at han deretter kjørte seg en tur på piren. Der oppdaget han disse gjenstandene, sier Vang til NRK.

Odin har vært savnet siden november 2018

Odin André Hagen Jacobsen (18) fra Skaun forsvant på en bytur i Trondheim november 2018. Siden har ingen sett 18-åringen.

Siste fra Trøndelag