Hopp til innhold

– Kanskje finner vi noe sensasjonelt

Arkeologene fryder seg. Torvet i Trondheim skal graves opp. Området er unikt og kanskje kan det dukke opp ting fra 2000 år tilbake, før byen ble grunnlagt.

Arkeolog Ian Reed

– Her har det ikke vært byggearbeider siden bybrannen i 1681, sier en Ian Reed, arkeolog og forsker med store forventninger.

Foto: Morten Andersen / NRK

Bit for bit, med sirlig nøyaktighet, skal de grave fra 23. mai til slutten av oktober. Og det er på sett og vis upløyd mark de slipper til på.

På de fleste områdene i Trondheim er gjenstander fra tidligere tider gravd vekk til glede for nye hus og veier, men her på Torvet er det grunn til å skru forventningene i været, mener arkeologene.

– Det er en spesiell dag, sier Ian Reed, arkeologen og forskeren som har studert byens utgravninger i mange år.

Ruinen i Søndre gate
Foto: Åge Hojem, NTNU Vitenskapsmuseet

Enestående muligheter

– Det har ikke vært bebyggelse her siden bybrannen 1681, så det er det en unik anledning til få en tilnærmet intakt kulturlagshistorie fra i dag og tilbake til 1000 tallet og kanskje enda lenger tilbake. Kanskje 2000 år tilbake i tida, sier en opprømt Reed.

– Det ville vært en sensasjon.

De har allerede prøvegravd i 2014, og avdekket funn fra middelalderen.

– Vi fant rester av en smie da vi prøvde.

Nå ser de for seg å finne rester av verksteder og bolighus, bakgårder og hager. Det er 1400 kvadratmeter som skal graves ut.

– Vi vet at vi har bygningsrester fra middelalderen her. Hvor langt tilbake vet vi ikke. Dette var i utkanten av byen på 1000 tallet, men på 1400 tallet begynte byen å vokse.

Og med seg på laget har han oppimot 20 menn og kvinner.

Spor etter bålgroper

Her har de allerede funnet spor etter bålgroper eller smie rett under overflata.

Foto: Morten Andersen / NRK

Informerer turistene

De graver altså opp i et område som mange mener er en turistmagnet, et torg med boder og scener midt i turistsesongen. Det tar Reed med ro. De må gjøre det nå. Torvet skal moderniseres.

– Vi skal informere publikum og vi har laget en brosjyre som også finnes på engelsk.

De håper også å få til en utstilling på kommunens kontor i Erling Skakkes gate og de har allerede en monter på Vitenskapsmuseet.

Og de regner med å sette spor.

– Nesten hver gang vi graver finner vi noe som gjør at vi må skrive om deler av historien, sier Ian Reed til NRK.