Hopp til innhold

Ugrasfrykt i kornåkeren

Landbruket frykter at ugraset floghavre skal ta overhånd i trønderske kornåkre. Økt bruk av maskinentreprenører som drar fra bruk til bruk øker smittefaren.

 

Floghavre
Foto: Mette Moslet Kjesbu / NRK

Floghavre formerer seg ekstremt lett og fører til reduserte kornavlinger. Bønder som har ugraset i åkeren får ikke lov til å levere kornet sitt som såkorn og får heller ikke levere halm fra bruket sitt. Floghavre er i dag registrert på hvert sjuende gårdsbruk i Trøndelag, totalt vel 450 bruk. 

Frykter spredning

De siste åra har det blitt mer floghavre på Østlandet og landbruksmyndighetene frykter at det samme nå vil skje i Trøndelag som har 20 prosent av landets kornareal.  

Eva Pauline Hedegart
Foto: Mette Moslet Kjesbu / NRK

- Vi har stadig flere landbruksentreprenører, hvis det ikke blir gjort godt renhold kan floghavre bli spredd via en skurtresker, ei halmpresse eller andre redskaper, sier fylkesagronom i Nord-Trøndelag, Eva Pauline Hedegart.

Pålagt å overvåke

Floghavre har hatt sin egen lov i Norge siden 1962. Den pålegger kornbøndene å overvåke åkrene sine og å melde fra dersom de finner ugraset.

- Utviklinga med stadig mer leietresking og store entreprenører gjør at risikoen for å spre floghavre har økt, sier leder i Nord-Trøndelag bondelag Jon Trøite.

Han oppfordrer kornbønder å kontrollere åkerne for det fryktede ugraset.

- Mange lokallag organiserer vandringer for å kontrollere åkrene og det oppfordrer jeg alle til å gjøre. Samtidig er det viktig å understreke at det er den enkelte gårdbruker som har ansvaret, sier Jon Trøite.