Hopp til innhold

Turte ikke sende Tiril (6) og Nicklas (8) på skolen i sprengkulda

VERA (NRK): I den vesle fjellbygda i Trøndelag var det så kaldt i dag tidlig at skoleungene ble holdt hjemme.

Skolearbeid i kulda for Tiril og Nicklas.

SKOLEARBEID: Pappa avbestilte skoleskyssen på grunn av kulda. Nå blir det skolearbeid hjemme for ungene og vedbæring for far.

Foto: Eivind Aabakken / NRK

– Jeg sa til sjåføren at han ikke fikk komme, sier Rune Olsen.

Han avbestilte minibussen som skulle kjørt Tiril og Nicklas på skolen. Familiefaren turte rett og slett ikke å sende ungene av gårde i bil på den øde strekninga fra fjellbygda Vera til skolen i Helgådal i Verdal.

Strekninga er på rundt 35 kilometer, hvorav to mil uten bebyggelse.

– Det kaldeste vi har opplevd på 40 år

Hjemme hos familien var det 35 minusgrader i dag. Det er mange, mange år siden sist det var så kaldt, ifølge gårdbrukeren.

Sambygding Bente Haldorsen beskriver temperaturen som det kaldeste hun har opplevd på 40 år.

– Det går i bjørkeved.

Bente Haldorsen ved kald bil.

GODT PÅKLEDD: Bente Haldorsen er godt påkledd i kulda. På den kaldeste dagen hun har opplevd er det godt med motorvarmer til bilen.

Foto: Eivind Aabakken / NRK

Det er ikke uvanlig med kulde i den lille bygda ved grensa til Sverige, men minus 36,9 grader er i hvert fall rekord hjemme på gården hos Haldorsen.

Varmepumpa er ikke begeistra for de mange minusgradene. Derfor fyres det hard med ved for å holde varmen. Hun er glad det er snø ute, for det isolerer litt.

Ved ei hytte i bygda var det enda kaldere enn hos Haldorsen. Her stoppa gradestokken på minus 39,2 grader.

Ikke ofte det blir kulderekorder

– Der er langt mellom kulderekordene, sier Hanne Heiberg. Klimaforskeren ved Meteorologisk institutt forklarer det med at vi har fått et varmere klima.

Ved sammenligning av de to siste normalperiodene (1961 – 1990 mot 1991 – 2020) viser statistikken at gjennomsnittstemperaturen i Norge har økt med 1,0 grader.

Hanne Heiberg

BLIR VARMERE: Et varmere klima fører til at det er langt mellom kulderekordene sier Hanne Heiberg.

Foto: Magne Velle, Meteorologisk institutt

11. februar er det Folldal som topper kuldestatistikken. Her var det minus 38,2 grader i dag morges. Røros lufthavn var nest kaldest med minus 37,2 grader.

Røros er at av stedene i landet hvor gradestokken tidligere har krøpet under 50 minus. Den kaldeste offisielle målinga viser minus 50,6 grader. Det ble målt 13. januar 1914.

Heiberg opplyser at det er Karasjok som har kulderekorden i Norge. 1. januar 1886 ble det målt minus 51,4 grader.

Ullongs eller shorts

Når gradestokken viser mange minusgrader, så kler de fleste godt på seg. Men det gjelder ikke for Erik Lindenmayer.

– Det er alltid shorts. Jeg er varmblodig.

Lastebilsjåfør Erik Lindenmayer bruker kortbukser hele året.

SVERGER TIL SHORTS: Erik Lindenmayer foretrekker kortbukser året rundt.

Foto: Torstein Melheim

Lindenmayer kjører lastebil, men oppholder seg også en del utendørs. I dag skal han kjøre flyttelass, og da blir det mange turer ut i kulda.

Han forteller om kun 19 minusgrader på Melhus i dag. Det må bli minus 30 før langbuksa hentes fram. Han gjør kun unntak ved bruk av dress.

Sjåføren ved Digre Transport forteller at han har kun ei arbeidsbukse med lange bein. Den skaffa han seg da han skulle kjøre over Kvikne i 29 minus. Den er ikke tatt i bruk.

– Det er behagelig med shorts.

Erik Lindenmayer fryser altså ikke på beina, men innrømmer at han faktisk kan bli litt kald på hendene.

Vanntrøbbel på Vestlandet

På Vestlandet opplever flere bønder at vannet deres har fryst til is. Dette har ført til at naboer må låne vann av hverandre, og at brannvesenet må rykke ut til gårdene for å levere vann.

På Jølster sier bonde Geir Ståle Støfring at det største problemet er at vannledningene kan bli ødelagt. Han har lagt en egen vannledning med dobbel isolering og varmekabel på, fordi han må ha vann som han kan pumpe.

Geir Ståle Støfring

FRYST VANN: På Jølster har bonde Geir Ståle Støfring en egen bekk som sikrer vannforsyning for han og naboene som nå har trøbbel med fryst vann.

Foto: Julianne Flølo / NRK

Støfring bruker rundt 2500 liter vann om dagen. Jølstringen har privat bekk som fikser hans forbruk. Derfor har han også levert til naboene.

Brannsjef i Sunnfjord kommune, Bernard Øberg, forteller at de den siste uken har reist rundt til bønder som opplever at brønnen deres er tom for vann.

– Ofte ligger brønnene et godt stykke unna tunet, og da må vi i brannvesenet brøyte vei til brønnen. Det kan være utfordrende.

Øberg sier at bøndene må få isolert vannledningen ut til hus eller fjøs, fordi det er her det fryser.