Hopp til innhold

Tror de vil klare seg alene – selv med bare 583 innbyggere

Leka har bare 583 innbyggere, men kan likevel klare seg som egen kommune i framtida. Det mener seniorforsker Svein Frisvoll ved senteret for rural- og regionalforskning i Trondheim.

Flagget til topps i Leka

Kommuneflagget gikk til topps da det ble klart at Leka får bestå som egen kommune.

Foto: Privat

Forutsetningen for det er at dagens inntektssystem opprettholdes, slik at øykommunen får de samme statlige overføringene som i dag.

Frisvoll har forsket på øykommunens overlevelsesmuligheter, og i forrige uke ble det kjent at nabokommunene Vikna og Nærøy slår seg sammen til en. Mens Stortinget ga beskjed om at lille Leka får fortsette på egen hånd.

– Kan drive kommunen

– Når de klarte å snu et helt storting, så klarer de også å drive en kommune, sier Svein Frisvoll til NRK.

Han har nettopp lagt fram en forskningsrapport som viser at kommunen kan klare seg alene til tross for så få innbyggere.

– Nettopp det å ha frontfigurer som står fram som talspersoner, er ett av sukseekriteriene for å klare seg i framtida, viser rapporten fra bygdeforskerne i Trondheim. Rapporten er laget på vegne av de ti øykommunene i Norge.

Ser fordeler

Solveig Slyngstad begynte som rådmann på Leka for ett år siden, og har tidligere jobbet i Kommunaldepartementet, Innovasjon Norge og Oslo kommune.

– Vi har fordeler av å være en liten kommune, og i den digitale tidsalderen vi er i må vi utvikle tjenester som gjør oss mindre sårbare, sier hun.

Forskningsleder Svein Frisvoll tror Leka vil klare seg, men da må de finne samarbeidsløsninger med andre kommuner.

– Nå har jo nabokommunene på fastlandet slått seg sammen (Nærøy og Vikna) og da er spørsmålet om de er like interesserte i et interkommunalt samarbeid med Leka, mener Frisvoll.

Leka, Vikna, Nærøy og Bindal

Leka-ordfører Per Helge Johansen er svært motivert til å utvikle øykommunen videre.

Foto: Tariq Alisubh/NRK

Våknet til liv

Men Leka har mindre enn 600 innbyggere. Gjennomsnittsalderen er høy og fødselstallet går nedover. Ordfører Per Helge Johansen sier kommunen nå har våknet til nytt liv igjen, og er klar til å ta fatt på jobben;

– Det var uvirkelig å få beskjed om at vi skulle tvangssammenslås med andre, men nå er vi bare glade og motiverte til å fortsette, sier Johansen.