NRK Meny
Normal

Tror årsaken er svikt i rutinene

Mattilsynet fortsetter å ta prøver ved Varø Gardsmeieri i Nærøy. De tror at svikt i rutinene ved produksjonen kan være grunnen til at det er funnet svært store mengder listeria-bakterier i osten de produserer.

Varø gardsmeieri
Foto: Liv Govasli / NRK

 

Mattilsynets prøver fra Varø Gardsmeieri er klare og viser at camembert-osten kan knyttes opp mot de syke pasientene.

Både tallet på listeria-bakterier i prøvene, DNA-profilen og opplysninger om hva pasientene har spist, peker i retning av at denne osten er smittekilden.

All omsetning av ost fra meieriet er stanset. I går startet Mattilsynet arbeidet med å finne bakteriekilden. Det er funnet bakterier både i ost på lagret til gardsmeieriet og i osten som ble servert på sykehus i Oslo.

 

12 pasienter ved Rikshospitalet og Radiumhospitalet i Oslo ble syke av listeriose. En av disse var såpass svak at vedkommende døde som følge av bakterien. Mattilsynet slo på fredag fast at listeria-bakterien stammer fra Varø Gardsmeieri i Nærøy.

Svikt i rutinene

Mattilsynet fortsetter i dag jobben med å undersøke lokalene til gardsmeieriet for å finne ut hva det er som gjør at osten inneholder svært store mengder listeria-bakterier. Distriktssjef John Falch i Mattilsynet i Namdal forteller at de nå jobber utifra en teori om at det er svikt i rutinene i produksjonen ved bedriften som er årsaken.

- Det er et meget høyt antall bakterier som er funnet i prøvene som er tatt ut på Rikshospitalet. Det er såpass høye tall at vi lurer på hva det er i produksjonen som har forårsaket en så massiv infeksjon av listeriabakterier i osten, forteller Falch.

I prøvene de har tatt på Rikshospitalet av camembert fra Varø Gardsmeieri er det funnet opptill 6 millioner bakterier per gram ost. Falch forteller at det er ekstremt høye tall.

 

Listeria
Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

Video fra Trøndelag

Som på Armfeldts tid: I tidsriktige vadmelsuniformer gikk Holtaalske Skieløber Compagnie de to milene over Bukkhammaren, - på treski og med en stav.
Han har seksten verdensrekorder i skøyteløp og er regjerende verdensmester i tre distanser. For å holde seg i form, trener Arne Kjell Foldvik (83) med unge Falken-skøyteløpere i Trondheim.
Fotballfesten på Ranheim ble avlyst i tolvte time. Frustrerte Brann-supportere raser mot avgjørelsen.