Hopp til innhold

Overdoseteamet når ikke de yngste

Helse- og overdoseteamet i Trondheim har et mål om null overdosedødsfall i kommunen. Samtidig sliter de med å nå de yngste misbrukerne.

Narkotika

Trondheim er den kommunen som har færrest overdosedødsfall i forhold til innbyggertallet. Målet til helse- og overdoseteamet er imidlertid null overdoser.

Foto: Colourbox

– Vi har en nedgang i antall overdoser, og vi har en nullvisjon når det gjelder overdosedødsfall, sier fagleder ved Trondheim kommunes helse- og overdoseteam, Jan Erik Skjølås.

Jan Erik Skjølås

– Vi vil dele den kunnskapen vi har med andre, og sammen kanskje finne andre og nye metoder som fungerer enda bedre, sier Jan Erik Skjølås i helse- og overdoseteamet.

Foto: Ole Petter Klepp / NRK

Han viser til at Trondheim i 2005 ikke hadde et eneste overdosedødsfall, og mener de har muligheten til å greie det igjen. Nullvisjonen for i år er imidlertid allerede uoppnåelig.

– Januar var en nedtur med seks overdoser, og vi har hatt et overdosedødsfall.

Skjølås forklarer overdosene med mye heroin i omløp, samt ecstasy og det såkalte supermanndopet.

LES: Trondheim og Bergen er overdoseverstinger

– Rent brukerutstyr er viktig

Helse- og overdoseteamet delte ut mer enn 137.000 sprøyter til byens narkomane i fjor.

Heroinsprøyte

Nye, spisse sprøyter forebygger sår og bomskudd.

Foto: Colourbox

– Det er veldig viktig å dele ut rent brukerutstyr. Det gjør at færre blir smittet av hepatitt og hiv. I tillegg forebygger nytt, sterilt utstyr sår og bomskudd, sier Skjølås.

Siden starten i 2000 har teamet på det meste delt ut 180.000 sprøyter og brukerutstyr. Antallet har altså gått ned med over 40.000 sammenliknet med toppåret.

LES: Denne sprayen skal hindre overdosedødsfall

– Vi er her også for de som greier seg bra

Skjølås skulle gjerne sett at flere av de yngre kom innom og hentet brukerutstyr.

– Da kunne vi vurdert helsetilstanden deres og eventuelt hjulpet dem inn i andre tiltak. Det hadde også gitt oss muligheten til å hjelpe dem som ønsker en rusfri hverdag, sier han.

– Hva tror dere er grunnen til at dere ikke får god nok kontakt med de unge?

– Det er et godt spørsmål. Ungdommen tror kanskje at det bare er sprøytenarkomane som er skikkelig langt nede som kontakter helseteamet. Mange av dem vil vel heller si at de tar narkotika for festens skyld, og kan greie seg bra på både skole og jobb. Men vi er her for dem også.

LES: Kamilla (20) døde av overdose, nå jobber mora med forebygging