Hopp til innhold

Går mot milliontap på vindmøllene

Trønderenergi tjener ikke penger på vindmølleparkene på Bessaker og Valsneset. I fjor var de nødt til å gjøre en nedskrivning på 156 millioner kroner.

Vindmøller på Bessakerfjellet i Roan

For snaut åtte år siden sto vindparken på Bessakerfjellet i Roan ferdig. Trønderenergi tjente knapt penger på parken i fjor.

Foto: Linda Bjørgan / NRK

Vinden som fyker forbi vindmøllene på Bessaker i Roan og Valsneset i Bjugn har vært god, mens prisen på kraften har vært elendig.

Trønderenergi har vært nødt til å foreta en nedskrivning på vindmølleparkene som tilsvarer et tap på 156 millioner kroner.

Holder tett om tallene

Bengt Eidem

Kommunikasjonsdirektør Bengt Eidem håper på sikt at Trønderenergi skal klare å betale tilbake vindmøllekostnadene. Men overskudd på det hele ser det ikke ut til å bli.

Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

– 156 millioner kroner er mye, og merkes godt på årsresultat og årsregnskap 2015.Det bidrar til at årsresultatet går i null, sier kommunikasjonsdirektør i Trønderenergi, Bengt Eidem til NRK.

Budsjettet for 2015 begrunner tapene med at de ikke får subsidier fra el-sertifikater.

– Vi håper selvfølgelig at det ikke skal være nødvendig å gjøre flere ekstraordinære nedskrivinger. Hvordan kraftprisen utvikler seg fremover vet ingen – det er vanskelig å spå fremtiden. Det som er sikkert, er at fremtiden i kraftbransjen er spennende, sier Eidem.

Trønderenergi gir ikke NRK tilgang til korrekte tall, og begrunner det med at de må holde tett om bedriftshemmeligheter.

NRK har derfor gjort et regnestykke selv, som viser at Trønderenergi sitter igjen med en regning på 220 millioner kroner før de har betalt ned investeringskostnadene fra anleggene på Bessaker og Valsneset på 459 millioner kroner.

Selv mener Trønderenegi at de har en regning på 161 millioner kroner før de har betalt ned anleggene.

NRKs beregninger er basert på Trønderenergi sine egne tall for kraftsalg og pris, samt Enova og NVE sine tall for drift og vedlikehold. Finanskostnader og avkastningskrav er ikke regnet med.

Kommunikasjonsdirektør Eidem vil ikke kommentere regnestykket.

Bessaker vindmøllepark

Trønderenergi bekrefter at nedskrivingen på 156 millioner kroner er et faktum. – Vi håper selvfølgelig at det ikke skal være nødvendig å gjøre flere ekstraordinære nedskrivninger, sier Bengt Eidem i Trønderenergi.

Foto: May Hamnes

Full gjennomgang før start på Fosen

I februar ble det kjent at Europas største vindpark på land skal bygges i Trøndelag. Statkraft, Trønderenergi og Nordic wind power DA har gått sammen om prosjektet. Totalt seks områder skal bygges ut.

Varaordfører i Trondheim kommune, Hilde Opoku (Mdg), frykter at den negative utviklingen skal fortsette. 10. mai skal Trønderenergi i møte med kommunen. Opoku sier de krever at Trønderenergi legger frem konkrete tall:

– Trønderenergi må legge frem tallene slik at vi vet hvilken vei dette går før Trønderenergi går inn i prosjektet på Fosen, sier varaordfører Hilde Opoku (Mdg).

Frykter milliarder i underskudd

Vindmøllemotstandere mener Trønderenergi sitt sannsynlige tap er et varsko om enorme underskudd i fremtiden. Åfjord-politiker Øystein Braseth (H) er én av dem som frykter det verste.

– Etter 20 år med drift vil vi ende opp med over 26 milliarder i et udefinerbart underskudd. Det er fryktelig ille.