Hopp til innhold

Slik skal Europas største vindpark se ut

– Vi har valgt de mest skånsomme løsningene som mulig, sier konsern

Vindkraftutbygging

Skal skal vindparken i Storheia i Åfjord se ut fra Monstad.

Foto: Illustrasjon / Statkraft

Tirsdag ble det kjent at Statkraft, Trønderenergi og Nordic wind power DA går sammen om prosjektet, som blir Europas største landbaserte vindkraftanlegg.

I årevis har det vært heftige diskusjoner rundt vindkraftutbygging i Fosen, på Hitra og i Snillfjord. Mange har vært sterkt imot at store områder av hittil uberørt natur skal «ødelegges» av enorme vindturbiner.

Se oversikt over områdene som skal bygges ut nederst i saken!

Lover at vindparken skal passe terrenget

Bildet over viser hvordan turbinene i Storheia i Åfjord kommune vil se ut fra Monstad.

– Jeg er veldig spent på hvordan dette vil bli seende ut. Jeg tror vi skal klare å finne mange steder på Fosen som fortsatt ikke skal være berørt av menneskehender, sier ordfører i Åfjord, Vibeke Stjern.

Illustrasjons vindmøllepark

Slik skal vindmølleparken på Kvenndalsfjellet i Åfjord se ut fra Linesøya.

Foto: Illustrasjon / Statkraft

Konsernsjef i Statkraft, Christian Rynning-Tønnesen, sier de har brukt mye tid på å finne skånsomme løsninger.

– De løsningene som er valgt vil gi høy kraftproduksjon, men sørger også for at parken passer godt i terrenget. Jeg mener vi har funnet gode løsninger. Dette blir bra for næringsutviklingen i Trøndelag, men også flotte områder for rekreasjon og beite, sier Rynning-Tønnesen.

Vindpark Geitfjellet

Slik skal vindparken på Geitfjellet i Snillfjord se ut fra Krokstadøra.

Foto: Illustrasjon / Statkraft

278 turbiner

241 kilometer vei skal bygges i områdene i forbindelse med vindkraftutbyggingen. Arbeidet i forkant vil skape 600 midlertidige arbeidsplasser totalt i de aktuelle kommunene.

Hvis alt går som planlagt, skal 278 turbiner ruve i landskapet i 2020. Driften av dem vil sørge for 40–50 arbeidsplasser.

Totalt 1000 megawatt kraft skal produseres med den enorme utbyggingen. Det tilsvarer strømproduksjon til 170.000 husstander.