Tre timers busstreik i Trondheim tirsdag

Bussjåfører i Trondheim streiker tirsdag mot regjeringens foreslåtte endringer i arbeidsmiljøloven, og parkerer bussene på flere ruter mellom klokken 9 og 12.

Miljøpakka i Trondheim kan bli eksempel for andre storbyer

STREIK: Bussjåfører i Trondheim parkerer bussene på en lang rekke ruter i protest mot regjeringens forslag til endringer i arbeidsmiljøloven.

Foto: Anne Heidi Røstad / NRK

– Rutene som rammes hardest er 4, 5, 6, 7 og 9. I tillegg rammes enkelte avhenger på andre ruter, sier kommunikasjons- og markedssjef Grethe Opsal i kollektivselskapet AtB til NRK.

Det kan bli endringer i hvilke avganger som kjøres og ikke, ifølge Opsal. Hun anbefaler derfor busspassasjerer å sjekke status for sin rute på AtBs nettsider tirsdag morgen.

Ole Roger Berg

POLITISK BUDSKAP: – Poenget med streiken er ikke å ramme passasjerene eller noen andre. Poenget er å få frem et politisk buskap, sier hovedtillitsvalgt Ole Roger Berg.

Foto: Vigdis Wågø-Wares / NRK

– Poenget med streiken er ikke å ramme passasjerene eller noen andre. Poenget er å få frem et politisk budskap, sier hovedtillitsvalgt Ole Roger Berg i Fagforbundet Buss- og Sporveisarbeidernes Forening til NRK.

De foreslåtte lovendringene vil gi ansatte og tillitsvalgte redusert innflytelse på sin egen arbeidshverdag, mener forbundet.

Vil ramme minst mulig

– Vi har lagt opp streiken slik at den skal ramme minst mulig. Hvis folk er klar over den, rekker de å planlegge slik at de slipper å bli rammet, forklarer Berg.

Passasjerer som er på en buss når streiken starter klokken 9, får bli med til endeholdeplassen.

– Vi prøver å få til en myk overgang. Det kommer til å bli informert på bussene på morgenen, og jeg regner med at mediene informerer, opplyser Berg.

Kjemper mot lovforslag

Målet med streiken er å få i gang debatten og kampen om arbeidsmiljøloven, ifølge Berg.

– Vi tror dette er første del av en lang kamp for å bevare den gode loven vi har i dag, sier fagforeningstoppen.

– Vi regner arbeidsmiljøloven som grunnloven i arbeidslivet i Norge, og den er mer enn fleksibel nok. Endringsforslagene som kommer fra regjeringen nå, mener vi vil undergrave loven, legger han til.

ATBs reisegaranti gjelder ikke under streiken eller ved forsinkelser som følge av streiken, opplyser selskapet.