NRK Meny
Normal

Hadde nok doping til flere tiår med misbruk

Tre menn fra Verdal er dømt til fengsel for å ha importert og solgt betydelige mengder med dopingmidler.

Dopingmidler fra Operasjon Gilde

Politiet beslagla store mengder dopingmidler da de aksjonerte i 2012 mot flere personer i dopingnettverket. Illustrasjonsbilde

Foto: Politiet

Politiet ble klar over de tre mennene i forbindelse med etterforskninga av den store dopingsaken Operasjon Gilde. De skal ha hatt en perifer rolle i den saken.

Det var i 2013 at politiet pågrep de tre mennene etter at navnene deres dukka opp under etterforskninga av en stor dopingsak. Hjemme hos mennene fant politiet betydelige mengder dopingmidler.

En 29-åring og en 30-åring bestilte i 2009 om lag 1,5 kilo med forskjellige dopingpreparater fra Kina.

I åra fram mot 2013 skal de både ha framstilt og solgt av dette stoffet.

Mengden stoff de to har vært i befatning med er nok til et daglig bruk for én person i over 33 år.

– Lite profesjonell

Selv om de to har importert en betydelig mengde dopingmidler, står det i dommen fra Inntrøndelag tingrett at:

«Befatningen med stoffet bærer imidlertid ikke preg av at siktede har vært en profesjonell aktør i et etablert nettverk. Det vises til at de ikke evnet å produsere i særlig grad av det importerte stoffet og at det derfor bare ble liggende i siktede bolig»

Begge to har tilstått alle forholdene i tiltalen.

29-åringen ble dømt til betinga fengsel i 120 dager og inndragning av 60.000 kroner. 30-åringen fikk i Inntrøndelag tingrett fem måneders betinga fengsel og inndragning av 30.000 kroner.

En 42-år gammel mann er dømt til fem måneders betinga fengsel for oppbevaring av 1 kilo dopingmidler og salg av 0,6 kilo doping.

Fikk strafferabatt

Alle de tre har fått lavere straffer siden det er flere år siden de straffbare forholdene skjedde. Ingen av de dømte har begått ny kriminalitet etter at de ble sikta i saken.

Årsaken til at politiet har brukt så lang tid på få de tre stilt for retten er den krevende etterforskninga de hadde i forbindelse med Operasjon Gilde.

«Det var ønskelig at etterforskningen av hovedmenn i Trondheim ble påtaleavgjort før påtaleavgjørelse i vårt spor i Nord-Trøndelag, da koblingen mellom Verdalsmiljøet og Trondheimsmiljøet var uttalt under etterforskningen. I tillegg var det svært begrensede ressurser på IKT – etterforskning som gjorde at databeslagene i saken ikke ble ferdigstilt før januar 2016.»

Norges største dopingsak

Det var i 2011 at politiet i Sør-Trøndelag starta etterforskning mot et dopingnettverk med utgangspunkt i Trondheim. I februar 2012 går de til pågripelser av et titalls personer. Etterforskninga hadde da avdekka at store mengder dopingmidler da var blitt solgt via forum på nettet.

I mai 2014 blir de sju hovedmennene dømt til flere års fengsel for å lede dette dopingnettverket. I tillegg ble de dømt til å betale flere millioner kroner i erstatning.