Hopp til innhold

Tøffere og røffere Anno

Innspillingen av den nye sesongen av Anno ble avsluttet fredag. For deltakerne har det ikke bare vært lett å leve i middelalderen.

Erkebispegården

Anno spilles inn i Erkebispegården.

Foto: Tor Beisvåg

– Denne gangen går vi tilbake til middelalderen og 1537. Det betyr at det blir tøffere, røffere og mindre behagelig for deltakerne, forteller produsent i Strix, Ida Jørgensen.

Ida Jørgensen

Produsent Ida Jørgensen tror mange av deltakerne har lært mye om norsk historie under innspillingen av Anno.

Foto: Ida Jørgensen

Hun forteller at deltakerne stort sett var forberedt på et liv 400 år tilbake i tid.

– Mange hadde et bilde av at det kom til å bli tøft. Vi har vært relativt heldige med været, men de kjenner minusgradene, forteller Jørgensen.

– Deltakerne har vært veldig flinke. De har holdt ut i en tidsepoke som er relativt hard, forteller programleder, Selda Ekiz.

Vaular i bakgrunnen

Selda Ekiz

Selda Ekiz er programleder for Anno.

Foto: Julia Marie Naglestad / NRK

Innspillingen av Anno startet 17. august. Dagen etter startet musikkfestivalen Pstereo bare et steinkast unna.

– Det er en del av Anno-konseptet at deltakerne lever i en tid med en helt annen rett utenfor, så det var ikke noe stort problem for oss, forteller Jørgensen.

– Det var mer en underlig opplevelse for deltakerne å høre Lars Vaular i bakgrunnen mens de var 400 år tilbake i tid.

2016 tett på

Å legge innspillingen av Anno til Trondheim og Erkebispegården har bydd på noen utfordringer.

– I denne sesongen er vi midt i Trondheim sentrum. Den moderne byen er mye tettere på. I tillegg er det flere nysgjerrige folk når vi er ute i byen på opptak, forteller Jørgensen.

Selv om det har vært utfordrende å produsere serien i Trondheim, er det ingenting å si på kulissene.

Vestfronten, Nidarosdomen

Vestfronten på Nidarosdomen fungerer som kulisse i Anno.

Foto: Hans H. Bjørstad

– Å ha vestfronten som kulisse i bakgrunnen har vært veldig fint. Vi er veldig heldige som har fått lov til å være her, sier Jørgensen.

– Det er noe ærverdig over de å bo på et så historisk sted, sier Ekiz.

Jørgensen forteller at mange av årets deltakere kunne en del om Trondheims historie fra før, likevel har flere lært mye om norsk historie.

– Jeg tror deltakerne synes det har vært interessant. De har tatt del i en bit av norgeshistorien som i ettertid har vist seg å være viktig.

Bedre kjennskap til historien

Ekiz har bodd i Trondheim i flere år. Hun forteller at hun har lært mye nytt om Trondheim i forbindelse med innspillingen av Anno.

– Til vanlig går man ikke rundt og kjenner på historien til byen man bor i, men det gjør jeg nå. Nå vet jeg hvorfor forskjellige plasser har fått navnene sine fra og hvilke historiske hendelser som har skjedd der, forteller Ekiz.

Får å få mer informasjon om historiske begivenheter har Ekiz fått mye hjelp.

– Jeg har intervjuet både historikere og eksperter. Det er veldig bra at de stiller opp for et reality-program et reality-program som formidler historien til landet vårt.