NRK Meny
Normal

Spiller inn ny sesong av Anno

Denne uka starter innspillingen av realityserien Anno i Trondheim, hvor deltakerne skal leve som de gjorde i 1537. Men det er fremdeles mulig å bli med som statist.

Selda Ekiz
Foto: Julia Marie Naglestad / NRK

14 deltakere skal i den nye sesongen leve som i renessansen i senmiddelalderen. På forhånd vet de ingenting om hva som venter dem når det gjelder livsstil, kosthold, klær og oppgaver.

– Byen så helt annerledes ut den gangen og hadde ikke mer enn 2000 innbyggere, sier programleder Selda Ekiz, som selv ikke skal leve på samme måte som deltakerne.

– Men jeg skal teste ting fra denne perioden av middelalderen og se hvordan det hadde fungert i dag.

Erkebispegården

– Vi ser på dette som en fin mulighet til å vise fram både Erkebispegården og Nidarosdomen, sier Inge Sørgård i Nidaros domkirkes restaureringsarbeider.

Foto: Tor Beisvåg

– Blir ikke like bekvemt som i de andre sesongene

Den nye sesongen spilles inn i Erkebispegården, og kommer på NRK1 neste år. De to foregående sesongene ble spilt inn i Bergen og Fredrikstad, og var lagt til opplysningstida på 1700-tallet, men nå skal man altså enda lenger tilbake.

I 1537 er Trondheim i sentrum av en dyster maktkamp mellom den katolske kirke og danskekongen, og religionens allmakt legger strenge føringer på både individ og samfunn. Livet er hardt for de fleste, men det er også en tid der mulighetene for å skaffe seg et bedre liv er bedre enn på lenge.

– Det er klart at livet på 1500-tallet var tøffere. Vi skal inn i en tid hvor samfunnet var kommet kortere og folk levde mer primitivt. Det blir ikke like bekvemt for almuen som i Anno Fredrikstad 1721, men det er jo som før lagt til rette for å foreta en klassereise som vil bedre forholdene betraktelig, sier Annos prosjektredaktør, Unni Ødegård.

Portal i Erkebispegården

– Eksperter har fortalt meg at det var kaldere på den tiden, sier Ekiz. Bildet viser en portal i Erkebispegården.

Foto: Gisle Solvoll

Erkebispegården ligger ved Nidarosdomen, og var erkebiskopens bolig og administrative sentrum i Norge inntil reformasjonen i 1537.

Mangler fremdeles statister

Programleder Selda Ekiz har tidligere vært programleder i NRK-programmet Newton, og understreker at også realityserien Anno skal inneholde kunnskapsformidling.

– Jeg har snakket med masse historikere om hvordan Trondheim var da, hva som skjedde på den tiden. I tillegg har vi en spalte som heter "Selda tester", hvor jeg ser på ideer og konsepter fra middelalderen. Men dette blir et lekent opplegg, og ikke så tidstrofast som resten av programmet.

Det eneste som ikke er helt på plass er alle statistene.

– Vi mangler fortsatt noen, så folk må melde seg på! oppfordrer Ekiz, og frister med kostymer og stemning på settet.

Interesserte kan melde seg på her, eller via NRKs Anno-side på Facebook.

Nidarosdomen og Erkebispegården

Nidarosdomen og Erkebispegården.

Foto: Kjell Rabben