Hopp til innhold

To norske kvinner er fengslet i Dubai

To trøndere sitter i varetekt hos politiet i Dubai for tiende dagen på rad. Kvinnenes pårørende har fortsatt ikke fått informasjon om hvorfor de er pågrepet.

Emirates Golf Club i Dubai

To kvinner sitter i varetekt hos politiet i Dubai. Familiene deres er fortvilte, og vet ikke hvorfor kvinnene er pågrepet.

Foto: Warren Little / Getty Images

Kvinnene, som er i midten av 20-årene, har fredag sittet i varetektsfengsel i Dubai i én uke og tre dager. Årsaken til fengslingen er foreløpig ukjent.

Etter hva NRK har fått opplyst av kvinnenes familiemedlemmer, skal de ha blitt pågrepet sammen med en liten gruppe mennesker av andre nasjonaliteter.

– Vi aner ikke hvorfor de er sitter i politiets varetekt. Dette er en fortvilet situasjon, sier faren til en av de to kvinnene.

Må trolig sitte i varetekt i enda to uker

Familiene får konsulær bistand fra norske myndigheter. I tillegg har de engasjert advokat som hjelper dem.

– Advokaten har heller ikke fått informasjon om hvorfor de sitter i politiets varetekt. Vi føler oss hjelpeløse. Politiet i Dubai kan ikke sammenlignes med politiet vi er vant med hjemme i Norge, sier faren.

Det siste de pårørende har fått beskjed om, er at de ikke kan forvente mer informasjon i saken før om et par uker. Faren har fått forespeilet at kvinnene sannsynligvis ikke får slippe ut fra politiets varetekt før da.

– Heldigvis skal de etter forholdene ha det bra, opplyser faren overfor NRK.

Det skal foreløpig ikke foreligge siktelse i saken.

Får bistand fra norske myndigheter

Utenriksdepartementet bekrefter varetektsfengslingen.

– Utenrikstjenesten er kjent med at to norske borgere er fengslet i De forente arabiske emirater, og gir konsulær bistand i samsvar med fast praksis og gjeldende rammer for bistand til fengslede norske borgere i utlandet, sier Guri Solberg, kommunikasjonsrådgiver i UD.

Den norske ambassaden i De forente arabiske emirater sier til NRK at en av ambassadens ansatte har møtt kvinnene i varetektsfengselet.

– Vi forsøker å bistå dem så godt vi kan med de muligheter vi har, sier ambassadør Jens Eikaas.

Han vil ikke gå i detalj på bistanden de gir.

UAE-DUBAI/ Burj Khalifa, the world's tallest tower, is seen in a general view of Dubai

De to trønderske kvinnene får konsulær bistand fra norske myndigheter. En ansatt fra den norske ambassaden i De forente arabiske emirater har møtt kvinnene i fengselet.

Foto: POOL / Reuters

Stortingsmeldingen om bistand til nordmenn i utlandet har et eget kapittel om arrestasjon og rettsforfølging. I stortingsmeldingen heter det at arrestasjonssaker får høy prioritet.

«Stasjonen vil arbeide for at vedkommendes rettssikkerhet blir ivaretatt, men vil ikke blande seg inn i selve saken eller ta stilling i skyldspørsmålet. Den vil imidlertid kunne bistå den arresterte med å komme i kontakt med pårørende og andre som vedkommende ønsker å snakke med. Utenriksstasjonen vil videre forsikre seg om at den arresterte nordmannen får tilgang til advokat eller rettshjelp etter de regler og prosedyrer som gjelder på stedet».