Hopp til innhold

To av ti fødsler vurderes feil på norske fødestuer

Nå viser en studie at bruk av ultralyd på fødende gir så gode svar at mange kvinner får en enklere og langt mindre dramatisk fødsel.

Ultralyd

VIL UNNGÅ FEIL: Overlege Torbjørn Eggebø ønsker å utstyre jordmødre og leger med små ultralydapparater.

Foto: Anders Ulvolden / NRK

Hvor mange timer som vil gå før en liten baby kommer ut er ofte vanskelig å si. Lise Maria Olsen er to timer inn i fødselen og blir undersøkt med ultralyd.

– Det vi nå vet er at hodet er ned, som er en god start, sier overlege ved Fødeavdeling på St. Olavs Hospital, Birgitte Kahrs.

Nå kan en slik ultralydundersøkelse under fødselen bli langt mer vanlig, i alle fall hvis seksjonsoverlege ved Nasjonalt senter for fostermedisin ved St. Olavs Hospital, Torbjørn Moe Eggebø, får det slik han vil.

Vil gjøre de rette keisersnittene

Torbjørn Eggebø

TO AV TI BLIR UTFØRT FEIL: Torbjørn Eggebø har ledet en ny studie som viser at to av ti fødsler vurderes feil.

Foto: Anders Ulvolden / NRK

Vanligvis bruker jordmødre og leger fingrene for å undersøke fødselsforløpet. Eggebø har nylig ledet en studie hvor ultralyd ble brukt på føden. Studien, som er publisert internasjonalt og omtalt på Gemini.no er utført på 122 førstegangsfødende av forskere på universitetssykehuset i Stavanger og ved Cambridge i England. Ved hjelp av ultralyd er det mulig å vurdere fødselen bedre. Feilmarginen er rundt to prosent.

– Det viktigste vi har funnet er at vi kan forutse hva slags fødsler som vi kan gjøre vanlig og når det er mer fornuftig å ta keisersnitt. Det er ikke noe mål å gjøre så få keisersnitt som mulig. Vi har som mål å gjøre de rette keisersnittene til rett tid, sier Eggebø.

Illustrasjonsbilde fødende

TAR I BRUK ULTRALYD: Det har til nå vært vanskelig å vite hvilke fødsler som trenger å bli forløst med keisersnitt. En ny studie har brukt ultralyd for å minske feilmarginen.

Foto: NTB/arkiv / Scanpix

Tror ultralyden får plass

I studien, som er publisert i American Journal of Obestricts and Gynecology kommer det også det er spesielt førstegangsfødende som ofte trenger ekstra hjelp ved keisersnitt.

En annen fordel ved undersøkelse med ultralyd, framfor vanlig kontroll med fingre vaginalt er mindre fare for infeksjoner og mindre ubehag for mor.

– Jeg tror at ultralyden kommer inn på fødestuen og blir brukt der, sier Eggebø.

Blir mer optimistisk

På fødestua i Trondheim er levende bilder fra magen god motivasjon både for far og hun som snart skal bli mor til nummer to.

– Det er veldig greit og man blir litt mer optimistisk når man har trykket lenge og ser at det går fremover. Det er lettere å tenke at de går bra, sier Lise Maria Olsen.