Hopp til innhold

Til Irak på fjerde forsøk

Ett år etter han ble utvist på livstid, ble Farhad Osman i går sendt hjem til Irak. Forrige gang han skulle sendes ut, kuttet han seg med barberblad for å unngå utsendelse.

Fahrad Osman
Foto: Eivind Aabakken / NRK

I følge med to politimenn gikk den irakiske 30-åringen ombord i ruteflyet som fraktet han fra Gardermoen og ut av landet. Det skriver VG.

Farhad Osman er broren til Osman Omar Osman som er dømt for å ha bestilt leiemordere til å ta livet av Marita Støm fra Namsos under et ferieopphold i Irak i 2004.

30-åringen er selv dømt for drapstrusler mot familien Strøm og for å ha fått opphold i Norge under falskt navn.

Myndighetene har flere ganger forsøkt å kaste han ut av landet. Forrige gang svelget han et barberblad for å slippe utsendelse.

Farhad Osman ble i går fraktet med rutefly til Frankfurt. I følge VG skal han deretter videre til Aman før han sendes til hjembyen Suleymania.

Ulovlig opphold

Farhad Osman ble utvist på livstid 12.juli i fjor, men få måneder senere tok han seg ulovlig inn i landet og bodde i to måneder i skjul hos sin norske kone.

2.juni ble han kastet ut av landet for andre gang, men da ble han sendt tilbake til Norge av de kurdiske selvstyremyndighetene i Nord- Irak.

Mandag for en uke siden var planen å sende ham ut for tredje gang. Da kuttet Farhad Osman seg opp med et barberblad som han deretter svelget deler av.

- Han var så fortvilet og redd for at han ikke skulle få se meg og sønnen sin igjen, sier kona, Solgunn Tømmermo til VG.

Tortur

Hun er redd for at ektemannen vil bli torturert når han kommer tilbake til Nord-Irak. Tømmermo sier at iraktiske aviser har knyttet Farhad Osman opp mot drapet på svigerinnen Marita Strøm og at han dermed risikerer represalier i hjemlandet.

Osmans advokat, Brynjar Meling reagerer sterkt på at klienten er sendt tilbake.

- Jeg synes det er oppsiktsvekkende at norske myndigheter sender ham ut. Vi har lagt fram dokumentasjon som viser at det er grunn til å være bekymret for hva han kan blir utsatt for når han returnerer. Dette mener jeg at myndihgetene har plikt til å undersøke nærmere, sier Meling til VG.

Familiegjenforening

Meling sier at de vil jobbe for å få Osman tilbake til Norge på familiegjenforening. Politiets utlendingsenhet tror imidlertid ikke at Osman vil komme tilbake til Norge med det første.

- Vi har gjort alt forarbeidet på nytt og har vært i kontakt med myndighetene i Irak. Vi har ingen grunn til å tro at det ikke skal gå bra og mener nå av vi sender ham ut for siste gang, sier informasjonssjef i Politiets utelendingsenhet, Roar Hanssen til avisen.