Hopp til innhold

Natt til søndag måtte hun jobbe en time gratis

Natt til søndag ble klokka stilt tilbake, og natta ble en time lengre. Men flere av dem som jobber nattevakt får ikke betalt for den ekstra arbeidstimen.

Helle Skrataas

LANG NATTEVAKT: Intensivsykepleier Helle Skrataas er en av mange nattevakter som må jobbe en time lengre i helga fordi klokka flyttes.

Foto: Helse Nord-Trøndelag

Intensivsykepleier Helle Skrataas er klar for ei ekstra lang helgevakt på intensiven ved Sykehuset Levanger. Natt til søndag flyttes klokka en time tilbake og dermed blir vakta til Skrataas og alle andre som jobber nattevakt en time lengre.

Det er ikke ei vakt intensivsykepleieren gleder seg til.

– Noen må arbeide den natta også. Men det er tungt og litt demotiverende når klokka er tre, vakta er halvveis og så må du flytte klokka en time tilbake, sier Skrataas.

Sykehuset Levanger

SYKEHUSET LEVANGER: Både her og ved en rekke andre sykehus i landet får de som jobber natt til søndag en time lengre vakt. Den er det få av dem som får betalt for.

Foto: Jørgen Leangen / NRK

Får ikke betalt

I tre år på rad har hun jobba denne nattevakta på høsten som er en time lengre enn de andre vaktene. Men den ekstra timen hun jobber får hun ikke betalt for verken i kroner og øre eller i avspasering.

Hun er ikke alene. Ifølge Norsk Sykepleierforbund er dette er ordning de aller fleste sykehus og kommuner har. Nattevaktene får ikke betalt for den ekstra timen de må jobbe på høsten og blir ikke trukket i lønn for den timen de slipper unna når klokka flyttes på våren.

Ifølge arbeidsgiverne vil dette fordele seg over år og dermed blir rettferdig.

Vi betrakter den vakta som en vanlig vakt og har ikke lagt inn den ekstra timen de må jobbe.

– Vi anser det slik at når vi kommer til våren så blir det motsatt. I det store og hele så går dette opp i opp, sier HR- og organisasjonssjef Kari Hynne Skjærpe i Helse Nord-Trøndelag, som har ansvar for sykehusene i Namsos og Levanger.

– Urettferdig

Det samme svaret får NRK ved St. Olavs hospital i Trondheim. Dette er en regel som gjelder ved en rekke sykehus og kommuner i Norge.

Rannveig Andøl

ØNSKER ENDRING: Leder Rannveig Prins Andøl i Norsk Sykepleierforbund Trøndelag sier de har forsøkt å få endre ordninga, men at de ikke har lyktes.

Foto: Sykepleierforbundet

Det bekrefter sykepleierforbundet. Men det er ei ordning de har liten sans for og som de tidligere har prøvd å få endra uten å lykkes.

– Noen må jobbe en time lengre og det skal de ha betalt for. Erfaringene viser at det ikke nødvendigvis er de samme som jobber lang nattevakt på høsten som jobber kort nattevakt på våren. Det er derfor en dårlig løsning, sier fylkesleder i Norsk Sykepleierforbund i Trøndelag, Rannveig Prins Andøl, til NRK.

Hun sier videre at de tidligere hadde en del henvendelser om dette, men at det har vært mindre de siste årene. Det mener Andøl skyldes at lokale tillitsvalgte har fått til lokale tilpasninger.

Prøver å ikke tenke på det

Men Andøl understreker at langt fra de fleste får betalt for den ekstra timen de jobber og at ordninga er urettferdig.

– Hvis vi skal fortsette å stille klokka vår og høst så er det helt greit. Men da må de som jobber få betaling for de timene de faktisk jobber.

– Men bør da de som jobber en time mindre på våren trekkes en time i lønn?

– Ja, sier Andøl.

I Levanger prøver intensivsykepleier Skrataas å ikke tenke så mye på at lørdagens vakt blir lengre. Hun er tydelig på at noen må arbeide denne natta også. Men hun vil gjerne ha betalt for den ekstra timen og kjøper ikke argumentet med at dette jevner seg ut over tid.

– Det er bare tull. Jeg har hatt denne helgevakta tre år på rad og aldri hatt vakta på våren som er en time kortere, sier Skrataas.