Hopp til innhold

Tar Nobel-forskning fra rotter til mennesker

En ny klinikk skal oversette kunnskap fra Moser-ekteparets dyreforsøk til forskning på og behandling av mennesker.

Nå vil forskningsmiljøene ved Kavliinstituttet, NTNU og St. Olavs Hospital lage et senter for å forske på Alzheimer og andre hjernesykdommer.

Norwegian Bran Center ved NTNU sier Helseundersøkelsen i Nord-Trøndelag blir viktig når de nå tar forskninga et steg videre.

– Vi må smi mens jernet er varmt. Vi har forstått så mye om hvordan hjernen lager stedssans, og vi vet at tap av stedssans er et sentralt symptom på Alzheimers sykdom. Vi kan derfor skape en klinikk her på senteret som kan samarbeide med sykehusmiljøet og studere disse problemstillingene, sier professor May-Britt Moser ved Norwegian Brain Center til NRK.

– Rotte- og musehjernen er veldig lik menneskehjernen når det gjelder stedssans og hukommelse, men likevel må vi oversette det og se om det fungerer likt i menneskehjernen, sier professor Edvard Moser.

LES: Moser-ekteparet får 100 millioner til forskning

Voksende forskningsmiljø i Trondheim

Rotte og gittercelle

Målinger av aktivitet i hjerneceller hos rotter har gitt ny innsikt i stedssansen til oss mennesker.

Foto: Geir Mogen

Edvard Moser mener Alzheimerforskningen internasjonalt har innsett at måten de til nå har tenkt på ikke er helt riktig, og at man må starte litt på nytt.

– Jeg tror at ved å ta utgangspunkt i vår grunnforskning på stedssans, kan vi gjøre veldig store fremskritt. Her på senteret har vi funnet ut at enkelte deler av hjernen er ekstremt viktige for stedssans og hukommelse. Vi vet også at akkurat stedssans og hukommelse er det første som blir rammet ved Alzheimers sykdom. Det er en opplagt forbindelse der, og vi tror man kan bruke veldig mye av det vi vet normalhjernen og bruke det til å forstå Alzheimer.

Moser sier senteret har en av de beste laboratoriene i verden for denne typen forskning, og at de begynner å få et stort miljø av dyktige forskere.

– Vi skaffer nå flere folk som skal jobbe spesielt med forbindelsen mellom det vi vet fra rotte- og musehjernen og menneskehjernen.

LES: – Vitenskap handler om å gjøre det umulige mulig

Stolt helseminister

Helseminister Bent Høie (H)

Helseminister Bent Høie synes hjerneforskningen ved NTNU er veldig spennende.

Foto: Bøe, Torstein / NTB scanpix

Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) var torsdag på helseforskningsturné i Trondheim og besøkte blant annet Norwegian Brain Center. Han tror hele Norge er litt stolte over den nobelprisvinnende forskningen til Moser-ekteparet og deres senter.

– Kanskje det som skjer her kan drive Alzheimerforskningen videre. Det viser betydningen av god grunnforskning. Selv om Norge er et lite land kan vi utgjøre en forskjell på noen områder.

Høie sier regjeringen satser betydelig mer på forskning og utvikling, men at han i dag er her for å lytte og få innspill til politikken - ikke for å komme med svarene.

– Vi må satse stort. Det er ikke nok bare å satse på individuelle prosjekter. Vi må ha et senter og en kollektiv innsats, og det må være langsiktig, sier Edvard Moser.

– Og klinikerne må være med. Vi trenger leger med kunnskap, skyter May-Britt Moser inn.

LES: Mosers: – Vi er bastet og bundet til NTNU