Hopp til innhold

Moser-ekteparet får 100 millioner til hjerneforskning

50 millioner kommer fra britisk enke som ønsker å bidra til å løse Alzheimer-gåten.

May Brit og Edvard Moser

May-Britt og Edvard Moser jubler etter å ha mottatt 100 millioner kroner til ny hjerneforskning.

Foto: Kjartan Ovesen / NRK

Moser-ekteparet hadde allerede startet en innsamlingsaksjon for å finansiere et nytt senter for hjerneforskning, men så kom pengegaven på 50 millioner kroner fra milliardærenken Pauline Braathen.

– Det som er så gøy er timingen. Den er perfekt. Plutselig så dukket bare pengene opp, sier May-Britt Moser.

Britiske Pauline Braathen er 85 år, og er enke etter den norske milliardæren Egil Braathen. Hun har tidligere bidratt med 300 millioner kroner til byggingen av en ny nevro- og kreftklinikk ved et sykehus i Florida i USA.

LES: Får fanbrev fra hele verden

Kavli Foundation dobler summen

Ekteparet har også en avtale med Kavli Foundation slik at de «matcher» alle pengegavene de klarer å samle inn. Det gjør at det totale beløpet blir 100 millioner kroner. Pengene går inn i et fond og skal brukes til å rekruttere forskere til Trondheim.

John O'Keefe, May-Britt Moser og Edvard Moser

MEDLEMMER I EKSKLUSIV KLUBB: May-Britt Moser og Edvard Moser fik Nobelprisen i medisin sammen med John O'Keefe.

Foto: Skjermdump fra SVT

– Gaven kom midt i en periode hvor vi prøver å bygge opp hjerneforskningsmiljøet i Trondheim. Pengene gjør det mulig at vi kan få den opprustningen vi ønsker. Samtidig så gjør dette at vi kan knytte forbindelse til St. Olavs Hospital slik at det vi gjør på stedsans og hukommelse kan kobles opp mot forskning på Alzheimer, forteller Edvard Moser til NRK.

LES: – Vitenskap handler om å gjøre det umulige mulig

Vil forstå hjernen

Pengene gir de ansatte ved Kavliinstituttet mulighetene til å forske videre på hjernens funksjoner.

– Vi tror at ved å forstå grunnprinsippene i hvordan hjernen fungerer blir det lettere å forstå hva som går galt i hjernen. På sikt vil dette kunne bidra ikke bare til å kanskje løse Alzheimer-gåten, men også hva som går galt i mange nevrologiske og psykiatriske sykdommer, forteller Edvard Moser.

LES: Moser-ekteparet får Peer Gynt-prisen

Ekteparet Moser er svært takknemlige for den rause gaven fra Pauline Braathen.

Moserekteparet er svært takknemlige for den rause gaven fra Pauline Braathen.

Vi lokke til seg topp-forskere

Det skal samarbeides tett med St. Olavs Hospital og ekteparet drømmen blant annet om å løse Alzheimer-gåten.

Ekteparet Moser

May-Britt og Edvard Moser fikk Nobelprisen i medisin for oppdagelsen av celler som utgjør hjernens posisjoneringssystem.

Foto: Alley, Ned / NTB scanpix

– Vi har tenkt å bruke pengene som lokkepakker til topp-topp internasjonale forskere som vi ønsker. Og det vi kan lokke de med er å love de stipendiater, teknikere som koster penger, sier May-Britt Moser.

– Vi håper på at prosjektet kan være med på hjelpe med både behandling og forebygging av Alzheimer, fortsetter Edvard Moser.

LES: – Dette er så stort, jeg bobler over av glede

Frie til å lete på øverste hylle

Ekteparet har allerede begynt med utregninger på hva det vil koste å få flere av de mest anerkjente forskerne til Trondheim.

– Vi har regnet litt på det og har kommet frem til at en slik pakke koster rundt ti millioner kroner. Forhåpentligvis kan disse pengene gi oss mulighet til å tilby en pakke i året. Det gjør oss veldig frie til å lete på øverste hylle, forteller May-Britt Moser.