Hopp til innhold

Moser-ekteparet skiller lag

Norges mest kjente forskerpar skiller lag, men fortsetter forskningen sammen, skriver Adresseavisen.

May-Britt Moser og Edvard Moser

SEPARERES: May-Britt og Edvard Moser skiller lag.

Foto: Henrik Montgomery / NTB scanpix

– Dette er ikke noe vi har lyst til å dele med folk, men vi vet at ryktene går. Derfor er det viktig å si tydelig ifra til alle at dette ikke vil få negative følger for senteret. Isolert sett er dette en privatsak, men vi ønsker å berolige alle som føler utrygghet for instituttet og forskningen vår, sier May-Britt Moser til Adresseavisen.no.

John O'Keefe, May-Britt Moser og Edvard Moser

FIKK NOBELPRISEN: Prisvinnerne May-Britt Moser og Edvard Moser.

Foto: Skjermdump fra SVT

May-Britt og Edvard Moser fikk i 2014 Nobelprisen for å ha oppdaget celler som utgjør et posisjoneringssystem i hjernen. Prisen delte de med John O´Keefe. ​​De forsker på hjernen og hvordan stedsansen fungerer. Ifølge Adresseavisen tok paret ut separasjon før de fikk nobelprisen i medisin.

May-Britt og Edvard Moser er begge professorer ved NTNU, der de leder hvert sitt institutt. De to tok doktorgrad i nevrofysiologi ved Universitetet i Oslo i 1995.

Påvirker ikke forskningen

May-Britt og Edvard er klare på at separasjonen ikke påvirker forskningen. Sammen leder de Kavliinstituttet, som er et av Norges fremste senter for hjerneforskning og har 120 ansatte.

– Dette er et institutt vi har engasjert oss sterkt i oppbyggingen av. Mye på grunn av oss har mange flinke folk fra utlandet valgt å reise fra sitt vante miljø og kommet hit fordi de ønsker å samarbeide med oss. Vi kan ikke svikte dem. Det er klin umulig å dra bort nå, sier Edvard Moser til Adresseavisen.

– Tror de blir ved NTNU

NTNU, Forskningsrådet og Kavlistiftelsen har satset store ressurser på hjerneforskningsmiljøet rundt Moser-paret. Rektor ved NTNU, Gunnar Bovim tror forsker-paret blir ved universitetet.

– De private problemene er ikke av helt ny dato, men de to har hele tiden vist en usedvanlig sterk ansvarsfølelse og dedikasjon til forskningen og senteret, sier NTNU-rektor Gunnar Bovim til Adresseavisen.

De to har mottatt en rekke internasjonale priser og er valgt inn i flere vitenskapsselskaper. I 2014 ble de en del av Foreign Associates of US National Academy of Sciences (NAS), som de yngste nordmenn noen gang.

Siste fra Trøndelag

Alf Skille

Ukas siste Midtnytt er ved Alf Skille

Ukas siste Midtnytt er ved Alf Skille