Hopp til innhold

Moser-ekteparet skiller lag

Norges mest kjente forskerpar skiller lag, men fortsetter forskningen sammen, skriver Adresseavisen.

May-Britt Moser og Edvard Moser

SEPARERES: May-Britt og Edvard Moser skiller lag.

Foto: Henrik Montgomery / NTB scanpix

– Dette er ikke noe vi har lyst til å dele med folk, men vi vet at ryktene går. Derfor er det viktig å si tydelig ifra til alle at dette ikke vil få negative følger for senteret. Isolert sett er dette en privatsak, men vi ønsker å berolige alle som føler utrygghet for instituttet og forskningen vår, sier May-Britt Moser til Adresseavisen.no.

John O'Keefe, May-Britt Moser og Edvard Moser

FIKK NOBELPRISEN: Prisvinnerne May-Britt Moser og Edvard Moser.

Foto: Skjermdump fra SVT

May-Britt og Edvard Moser fikk i 2014 Nobelprisen for å ha oppdaget celler som utgjør et posisjoneringssystem i hjernen. Prisen delte de med John O´Keefe. ​​De forsker på hjernen og hvordan stedsansen fungerer. Ifølge Adresseavisen tok paret ut separasjon før de fikk nobelprisen i medisin.

May-Britt og Edvard Moser er begge professorer ved NTNU, der de leder hvert sitt institutt. De to tok doktorgrad i nevrofysiologi ved Universitetet i Oslo i 1995.

Påvirker ikke forskningen

May-Britt og Edvard er klare på at separasjonen ikke påvirker forskningen. Sammen leder de Kavliinstituttet, som er et av Norges fremste senter for hjerneforskning og har 120 ansatte.

– Dette er et institutt vi har engasjert oss sterkt i oppbyggingen av. Mye på grunn av oss har mange flinke folk fra utlandet valgt å reise fra sitt vante miljø og kommet hit fordi de ønsker å samarbeide med oss. Vi kan ikke svikte dem. Det er klin umulig å dra bort nå, sier Edvard Moser til Adresseavisen.

– Tror de blir ved NTNU

NTNU, Forskningsrådet og Kavlistiftelsen har satset store ressurser på hjerneforskningsmiljøet rundt Moser-paret. Rektor ved NTNU, Gunnar Bovim tror forsker-paret blir ved universitetet.

– De private problemene er ikke av helt ny dato, men de to har hele tiden vist en usedvanlig sterk ansvarsfølelse og dedikasjon til forskningen og senteret, sier NTNU-rektor Gunnar Bovim til Adresseavisen.

De to har mottatt en rekke internasjonale priser og er valgt inn i flere vitenskapsselskaper. I 2014 ble de en del av Foreign Associates of US National Academy of Sciences (NAS), som de yngste nordmenn noen gang.