Hopp til innhold

– Vitenskap handler om å gjøre det umulige mulig

Moser-ekteparet har nå avslutta sitt foredrag som inneholdt både upublisert forskning, publikum i rollen som CA1-celler, og en musikkvideo.

May-Britt og Edvard Moser er nå ferdige med sitt Nobel-foredrag som de på forhånd lovte skulle inneholde både upublisert forskning og overraskelser.

Etter at John O'Keefe starta med å gå gjennom forskninga som ga ham Nobelpris var det Edvard Mosers tur.

Han starta med bakgrunn og historikk, for så å presentere foreløpig upublisert forskning knytta til gitterceller og stedsans – det sto "Nature 2015" på resultatene han viste frem.

Deretter gikk May-Britt Moser ut på scenen.

– Vitenskap handler om å gjøre det umulige mulig, åpnet hun.

Hør May-Britt Moser imitere lyden av en celle i hippocampus:
Laster SoundCloud-innhold

May-Britt Moser fortalte om parets upubliserte forskning om "fartceller" –hjerneceller som måler farten til rotta i et miljø.

Hun fikk også publikum til å spille rollen som CA1-celler – et noe ukonvesjonelt grep i nobelforedragsammenheng.

Deretter gikk May-Britt over til å prate om sammenhengen mellom lukt og hukommelse, og hvordan rotter kan knytte en bestemt lukt til et bestemt sted.

For å gjøre temaet tydeligere viste hun en video der Mona Grudt spller en av rollene:


May-Britt Moser fikk latter fra salen med jevne mellomrom, og på Twitter skrytes det av nobelprisvinnerens evne til å engasjere.

Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold

Avslutningsvis presenterte hun en musikkvideo med musikere fra NTNU som har impovisert fram jazz-poesi basert på ord fra Moser-parets forskning.

– Strengt hemmelig

Nobeluka til ekteparet Moser er i full gang. Torsdag ankom de Stockholm, fredag gjesta de Skavlan, og lørdag holdt de pressekonferanse på Karolinska institutet.
I dag er det klart for nobelprisvinnernes foredrag, Edvard Moser gleder seg.

– Foredraget blir også en slags fest, for vi har mye nytt å fortelle. Det er en unik anledning til å fortelle hva vi har gjort det siste året, sier han til NTB.

Forskerparet har avslørt at de blant annet skal snakke om hvordan gittercellene danner nye "kart" i rottehjernen når rottene flyttes mellom ulike rom. I tillegg skal de presentere funn knytta til forbindelser mellom gittercellene og andre hjerneceller knytta til luktesans og fart.

De har også fortalt at publikum kan vente seg innslag utenom det vanlige.

– Det er strengt hemmelig. Men dere vil klare å holde dere våkne, lover May-Britt.

Moser-paret kommer til å se masse kjente fjes i salen, omtrent 50 kolleger fra NTNU er på plass.

– Det er så stort og fantastisk og gøy. De har jobbet veldig mye med dette her, sier Charlotte Alme, som jobber med ekteparet til daglig, til NTB.

John O'Keefe, mannen Moser-paret deler Nobelprisen med, starter foredraget. Edvard og May-Britt er venta å starte med sin del omtrent klokka 13.45.