Tar med jazzfestivaler til sykehjem

Gulljazz skaper «festival i festivalen» ved å holde konsert for eldre og pleietrengende på sykehjem. Festivalsjefen mener arrangementet fyller et tomrom i festivaltilbudet for eldre.

Gulljazz til Trondheim

Gulljazz er en festival for eldre og pleietrengende.

Foto: Roar Vestad

– Vi kommer hjem til de som ikke har mulighet til å dra ut, sier Birgit Skogen, sjef for Gulljazz. Gulljazz arrangeres parallelt med flere av de store jazzfestivalene i Norge på sykehjem i byene der festivalen er, og er et endagers jazzarrangement for eldre og pleietrengende. Skogen kaller det en «festival i festivalen».

Gulljazz

Gulljazz skaper et tilbud for de som ikke ellers har det, sier Birgit Skogen.

Foto: Birgit Skogen

Tidligere denne uka var det Stavanger som fikk besøk, og fredag er det Trondheim som står for tur, i anledning Jazzfest. Da rigger Gulljazz opp utenfor E.C. Dahls sykehjem.

– Vi har invitert alle sykehjemmene i midtbyen, i tillegg kommer det noen fra Skaun, som gjerne ville være med, sier Skogen.

– Eventyrlig

Det er første gang Gulljazz kommer til Trondheim, og Skogen er svært fornøyd med programmet.

– Vi har alt fra dixie til mambo-orkester. Det er viktig for oss å spille musikk som de eldre kjenner igjen fra da de var unge.

Hun sier det er mange som setter pris på sjansen til å kunne huske sing ungdoms musikk.

– Jazz var jo datidens popmusikk for mange av de vi spiller for. Det er mye dans, mimring og lyse blikk, det er mange som synes det er helt eventyrlig.

Manglende tilbud

Skogen mener Gulljazz fyller et tomrom i festivaltilbudet, som er grunnen til at hun startet festivalen i 2013.

– Alle festivaler vil nå flest mulig, men det er et veldig dårlig tilbud for eldre. Det er mange tilbud for barn og unge, men for de eldre, som startet med jazzfestivaler, som så Ella og Louis live, er det lite. Derfor startet jeg dette, og festivalene er veldig villige til å hjelpe og stille opp med artister.

Gulljazz er støttet av Extrastiftelsen, og tar senere i år turen til både Molde og Kongsberg i juli, og til Oslo i august.