NRK Meny
Normal

Sykehjem granskes

Dårlig bemanning på sykehjem i Trondheim gir voldelige pasienter og høyt sykefravær blant de ansatte. Fylkeslegen gransker flere sykehjem i Trondheim denne uka.

Hovedtillitsvalgt i Fagforbundet Inger Tyvoll håper konklusjonen blir at bemanningen må økes. 

- Lav bemanning fører blant annet til stor usikkerhet blant en del demente brukere som fører til at de bruker vold både mot hverandre og ansatte. Vi har eksempler på sykehjem hvor de ansatte må bruke voldsalarm, sier Tyvoll.

Ansatte møter veggen

Bakkelund sone på Nardo i Trondheim er et bofellesskap med 22 demens- og alzheimerpasienter. De trenger omsorg døgnet rundt. Mange av de ansatte har blitt overarbeidet og syke etter at flere årsverk ved sona ble kuttet i fjor.

Verneombud Solveig Jakobsen møtte selv veggen i desember i fjor.

 - Jeg har vært sykmeldt i to måneder på grunn av stresset som har vært i et års tid, og flere av mine kolleger som er langt yngre enn meg har vært sykmeldt i lang tid, sier Jakobsen.

- Kan ikke love flere pleiere

Kommunaldirektør for Helse og Velferd i Trondheim, Tor Åm, sier at kommunen prioriterer å sikre mange sykehjemsplass framfor å sikre flere pleiere til særs pleietrengende pasienter. Han åpner likevel for å styrke de sykehjemmene som trenger det mest.

- Istedet for å si at vi trenger høyere bemanning over hele fjøla så må vi avdekke de hullene som finnes, om det er spesielle områder som er spesielt utsatt, og så skal vi klare å få det til bedre der, sier Åm.

Video fra Trøndelag

Som på Armfeldts tid: I tidsriktige vadmelsuniformer gikk Holtaalske Skieløber Compagnie de to milene over Bukkhammaren, - på treski og med en stav.
Han har seksten verdensrekorder i skøyteløp og er regjerende verdensmester i tre distanser. For å holde seg i form, trener Arne Kjell Foldvik (83) med unge Falken-skøyteløpere i Trondheim.
Fotballfesten på Ranheim ble avlyst i tolvte time. Frustrerte Brann-supportere raser mot avgjørelsen.