Hopp til innhold

Starter ekstern evaluering av Helseplattformen

Det har stormet rundt Helseplattformen den siste uken. Nå har styret i Helse Midt-Norge vedtatt at innføringen av journalsystemet skal evalueres av eksterne.

St. Olavs Hospital i Trondheim ved vinterstid.

UTFORDRENDE: Det har vært flere problemer med innføringen av Helseplattformen på St. Olavs hospital i Trondheim. Tirsdag ble det kjent at over 16.000 brev ikke kom fram til mottakeren.

Foto: Grete Thobroe / NRK

– Hele innføringsprosjektet i Helseplattformen blir evaluert av eksterne, både når det gjelder styring av prosjektet, fremdrift, måloppnåelse og så videre, sier Odd Inge Mjøen.

Han er styreleder i Helse Midt-Norge, som nå har bestemt at prosessen skal granskes. Evalueringen er satt ut på anbud hvor fristen er 15. september i år.

Mjøen sier at eventuelle læringspunkter dermed vil komme i god tid før innføringen i Nord-Trøndelag og Møre og Romsdal.

Går av på dagen

Torbjørg Vanvik går av som sjef for Helseplattformen med umiddelbar virkning. Det bekrefter styreleder Helge Garåsen til NRK torsdag.

Ansatte i Helseplattformen AS ble orientert om avgjørelsen på et allmøte torsdag. Det skriver Adresseavisen, som meldte om avgangen først.

At Vanvik går av er en enighet mellom henne og Garåsen, forteller styrelederen. Han sier at en tøff arbeidsbelastning og voldsomt arbeid er noe av grunnen til avgangen.

Torbjørg Vanvik

Torbjørg Vanvik går av som sjef for Helseplattformen.

Foto: Bent Lindsetmo / NRK

Det har vært et voldsomt press med tanke på ulike hendelser og voldsomt arbeid for å få løsningen til å bli god. Nå er det behov for at noen med friske krefter kan komme inn og overta den stafettpinnen, sier Garåsen.

Les også Skylder på brukerne for at over 16.000 brev ikke kom frem

St. Olavs Hospital i Trondheim ved vinterstid.

Planen er å ha på plass en konstituert leder for Helseplattformen neste uke. Og så skal de i gang med en prosess for å ansette en ny, permanent leder.

Det tror styrelederen at kan bli krevende.

– Vi trenger en person som kan bidra til å videreutvikle dette slik at det blir en svært god løsning for alle parter. Pasienter og ansatte, forteller styrelederen.

Torbjørg Vanvik stiller ikke til intervju, opplyser presseavdelingen til Helseplattformen NRK.

Tusenvis av brev på avveier

Tirsdag denne uka ble det kjent at 16.438 elektroniske brev ikke har kommet frem dit de skulle.

Omtrent halvparten av brevene er innkallinger til timer ved St. Olavs hospital.

– Det er potensielt veldig alvorlig hvis det er noen som ikke har fått den informasjonen de skal ha og det er i tillegg helt uakseptabelt at det er sånn, sa styreleder i Helseplattformen, Helge Garåsen tirsdag.

Torsdag ble det kjent at det er ytterligere 3 400 brev på avveier.

Også Trondheim kommune har oppdaget brev som trolig aldri kom fram til mottakeren. De har nå nedsatt en gruppe for å gjennomgå 1395 brev.

– En oversikt over omfang og konsekvenser av dette vil bli klart i løpet av de nærmeste dagene, opplyser kommunen i en pressemelding.

Så langt er det ikke avdekket at noen innbyggere ikke har mottatt den helsehjelpen de skulle ha, skriver kommunen.

Stig Slørdahl, administrerende direktør Helse Midt

– Jeg har stor respekt for at styret og ledelsen nå har kommet frem til at man må ta grep. Jeg har stor forståelse for det resultatet, sier Stig Slørdahl.

Foto: Jøte Toftaker / NRK

Mener direktøren i Helse Midt må gå av

Stig Slørdahl, administrerende direktør Helse Midt-Norge, beskriver situasjonen som krevende.

– Det er svært krevende og svært alvorlig den situasjonen vi nå har havnet i. Nå er vi nødt til å jobbe knallhardt for å sikre pasientene i dette, sier han.

Ifølge Adresseavisen er det flere tillitsvalgte ved St. Olavs som peker på at også Slørdahl bør gå av. De mener han har villedet styret i Helse Midt-Norge.

– Så lenge styret mitt uttrykker tillit til den jobben jeg gjør så har jeg tenkt til å stå i dette her. Vi har en tøff jobb foran oss. Vi er nødt til å komme videre og komme til bunns i dette her og vi er nødt til få Helseplattformen til å fungere slik den skal, sier Slørdahl.

Han sier også at det er de regionale tillitsvalgte han forholder seg til.

– Vi har tillit til Slørdahl, sier Odd Inge Mjøen.

Om påstanden om at han har villedet styret sier Slørdahl at han har videreformidlet den informasjonen han har fått fra det regionale innføringsprosjektet.

Der sitter han og alle de administrerende direktørene i sykehusforetakene sammen med styret i Helseplattformen.

– De har gitt råd til meg som jeg har tatt videre til styret om innføringen på St. Olavs, om utsettelse i Helse Nord-Trøndelag og Møre og Romsdal, så jeg har videreformidlet den informasjonen vi har fått i den linja og informasjonen vi har fått fra St. Olavs, sier han.

Også styreleder Mjøen stiller seg undrende til påstanden om villeding av styret.

styremøte Helse Midt torsdag 10. mars 2023

Torsdag formiddag var Helse Midt samlet til styremøte hvor de ble informert om at Torbjørg Vanvik går av som sjef for Helseplattformen.

Foto: Jøte Toftaker / NRK

Skylder på brukerne

Brevfeilen ble oppdaget i forrige uke da prøvesvar som skulle ha kommet, ikke gjorde det.

Det sa administrerende direktør ved Helseplattformen, Torbjørg Vanvik, under et ekstraordinært styremøte onsdag.

Hun sa videre at feilen hadde skjedd fordi det er lett for brukeren å velge feil brevmal.

Hva som er riktig skal ha blitt informert om gjennom opplæring og brukerveiledninger, ifølge henne.

– Det tenker jeg ikke er en forklaring som står seg. Det skal ikke være mulig å velge verken feil brevmal eller få melding om at brevet er sendt uten at det faktisk har gått, etter mitt syn, sier styreleder i Helse Midt, Odd Inge Mjøen.

Styremøte helse midt-Norge

Odd Inge Mjøen er styreleder i Helse Midt-Norge.

Foto: Tariq Alisubh / NRK

Feilen med brevene strekker seg helt tilbake til innføringen av Helseplattformen i starten av november.

Flere av styremedlemmene stusset i møtet onsdag kveld over at brevskandalen ikke var fanget opp tidligere.

Styreleder Garåsen mener systemet har flere snubletråder og at det er enkelt å gjøre feil, i tro om at man gjør rett. Systemene må være satt opp slik at dette ikke kan skje.

For dårlig system

Garåsen er torsdag tydelig på at de ansatte ikke kan bebreides for feilen.

– I en veldig travel hverdag er det helt umulig å kunne sette seg inn i alle mulige muligheter som finnes i et system. Systemet må være satt opp slik at man ikke uforvarende havner i en sånn situasjon, sier han.

Styrelederen er likevel overrasket over at dette kunne skje.

– Jeg er egentlig sjokkert over at det dukket opp nå. Når folk tror at de har laget en elektronisk melding uten at det har skjedd, slik at den ikke har gått ut, det er faktisk veldig ille, sier Garåsen.

– Skaper ikke tillit

Maiken Isachsen-Hagen er foretakstillitsvalgt for Norsk Sykepleierforbund ved St. Olavs.

Hun mener det er fornuftig at Torbjørg Vanvik går av som direktør.

– Vi er helt avhengige av tillit i prosjektet her, og uttalelsene om at det e brukerfeil som er årsaken til at 16.000 brev ikke har gått ut riktig, det skaper ikke tillit, sier Isachsen-Hagen.

Maiken Isachsen-Hagen

Maiken Isachsen-Hagen er foretakstillitsvalgt for Norsk Sykepleierforbund ved St. Olav. Hun sier folk er forbanna over Vanviks uttalelser i media.

Foto: Morten Andersen / NRK

Den tillitsvalgte sier ansatte på sykehuset har reagert sterkt på Vanviks uttalelser om at brevene på avveier skyldes brukerfeil.

– Folk er forbanna, skuffa og oppgitt over at man ikke skjønner de problemene man har på St. Olavs, og hvor uoversiktlig verktøyet vi skal drive pasientbehandling med er, sier Isachsen-Hagen.

– Hva kan det bety med nye krefter inn i ledelsen?

– Forhåpentligvis at vi klarer å gjenskape tilliten, så vi klarer å gjenskape det felles målet vi har, som er et best mulig verktøy i Helseplattformen, sier Isachsen-Hagen.

Les også Foreløpig tilsynsrapport: Helsetilsynet krever strakstiltak ved St. Olavs hospital

St. Olavs hospital

Les også Prøvesvar over to måneder forsinka – viste seg å være benkreft

St. Olavs hospital

NRK anbefaler