Strøm-barna kan endelig få pengene

27. april skal det endelig avgjøres om de tre barna til Namsos-kvinnen Marita Strøm som ble skutt og drept i Nord-Irak i 2004, får utbetalt forsikringspengene.

Marita Strøm

Marita Strøm ble drept i 2004. Nå blir det rettssak om forsikringspengene etter henne.

Foto: privat

Osman Omer Osman

Osman Omer Osman ble dømt for drapet på Marita Strøm.

Foto: Kjell A. Olsen / Scanpix

Da skal Namdal tingrett behandle saken som handler om hvem som skal få utbetalt om lag en million kroner i forsikringspenger etter Strøm.

Mannen dømt for drap

Strøms ektemann Osman Omer Osman ble dømt for drapet, og sitter fengslet i Sulaimaniya i Nord-Irak. Likevel var det han som i utgangspunktet arvet pengene etter kona si.

* Osman kan bli millionær

I over seks år har de tre barna til ekteparet, som i dag bor i Namsos, kjempet for å få forsikringspengene etter mora. Nå kan de få pengene i løpet av våren.

– Håper å vinne

Endre Lysø

Namsos-advokat Endre Lysø.

Foto: Espen Sandmo, NRK

– Ja, vi har et godt håp om å vinne fram med søksmålet, slik at barna kan få de pengene vi mener de rettmessig har krav på, sier Namsos-advokaten Endre Lysø som er prosessfullmektig for barna.

Han har jobbet med saken de siste årene, og det har vært en vanskelig prosess å komme så langt som til å få saken for retten.

– Det har vært en vanskelig vei fordi vi har med å gjøre både norsk og internasjonal rett. I tillegg sitter jo Osman fengslet i Nord-Irak, og det har gjort saken vanskeligere. Nå har han sammen med barna fått innvilget fri rettshjelp, og dermed har det løsnet, sier Lysø.

Osman kommer ikke

Det er advokat Brynjar Meling som skal representere Osman Omer Osman når saken kommer opp i Namsos 27. april. Han vil bestride kravet fra Strøm-barna. Akkurat nå er han på vei til Sulaimaniya for å snakke med Osman om saken, og få en skriftlig erklæring fra han.

– Osman kan naturlig nok ikke være til stede når Namdal tingrett skal behandle saken, og da må det legges fram en erklæring fra han i retten. Det formelle er viktig i slike saker, sier Lysø.

Drept på ferietur

Marita Strøm var på ferietur i Nord-Irak da hun ble skutt og drept 3. september 2004. Osman ble straks mistenkt for drapet sammen med to menn fra Nord- Irak.

* - Leiemordere bak drapet

* Fem fengsla etter drap

Osman ble året etter dømt til døden, men anket dommen uten nå nå frem. Dødsdommen ble ettertid gjort om til livsvarig fengsel.

Marita Strøm hadde to livsforsikringer på tilsammen én million kroner.

Alle venter på dommen

Dersom Osman var dømt i Norge, ville forsikringspengene automatisk gått til barna, men siden norsk-kurderen ikke er dømt her i landet, nekter forsikringsselskapet å utbetale pengene til Marita Strøms døtre. Der har saken nå stått siden den gang.

* Drapet på Marita Strøm

– Vi har forsøkt å nå fram både via Norges Bank og Finansdepartementet, men det har vi ikke lykkes med. Pengene er frosset i Norges Bank, og Osman har heller ikke fått tak i dem. Nå venter alle parter på en rettskraftig dom, sier Endre Lysø til NRK.

Siste fra Trøndelag

Ukas første Midtnytt med Alf Skille

Ukas første Midtnytt med Alf Skille