Hopp til innhold

– De gidder vel knapt å høre på oss

I dag kommer de siste innspillene til ny arbeidsmiljølov, men LO er skeptiske til om noen hører på hva de sier. I Trondheim sto bussene for å få oppmerksomhet.

Parkerte busser i Trondheim grunnet busstreik

Det gjenstår å se om arbeidsminister Robert Eriksson kommer til å høre på fagforeningene når bussene står.

Foto: Petter Moen Nilsen / NRK

Bussene sto i tre timer i Trondheim, og streikende skal samles på Youngstorget og Torvet i Trondheim. Men foreløpig er det få som vet hvor mange som kommer til å ta steget ut i politisk streik.

– Poenget med streiken er ikke å ramme passasjerene eller noen andre. Poenget er å få frem et politisk budskap, sier hovedtillitsvalgt Ole Roger Berg i Fagforbundet Buss- og Sporveisarbeidernes Forening til NRK.

Midt i streikemarkeringen sto student Vegard Titlestad på NTNU Dragvoll og venter på buss nummer fem, som ikke kom.

– Jeg har stått og ventet her en stund, og er ganske kald, sier han til NRK.

Han hadde ikke hørt om streiken, og tror busspassasjerene hadde støttet bedre opp om saken hvis de hadde visst om streiken.

– Jeg er litt kald i kroppen akkurat nå, så jeg blir ikke så varm i hjertet om saken. Men det ordner seg nok når jeg har satt meg inn i det.

Irriterte arbeidsgivere

StreikelederHovedtillitsvalgt Ole Roger Berg i Fagforbundet Buss- og Sporveisarbeidernes Forening

Hovedtillitsvalgt Ole Roger Berg i Fagforbundet Buss- og Sporveisarbeidernes Forening (t.v.) snakker med streikende bussjåfører i Trondheim.

Foto: Petter Moen Nilsen

I dag tidlig gikk NHO ut og minte om varslingsfristen de streikende har hvis de går ut i streik, noe også Norsk Tjenesmannslag har gitt sine medlemmer beskjed om.

Det er ingen som vet hvor mange som kommer til å markere sin mostand mot arbeidsminister Robert Eriksson sitt forslag til endringer i loven.

Forhandlingsdirektør i NHO, Rolf Nergård sier til NRK at mange arbeidsgivere er irriterte.

– Vi har mange eksempler hvor arbeidsgivere er fortvilte over sen melding om streik.

– Men hvis det er sen melding, kan det regnes som skulk?

– Ja, det kan regnes som skulk, man kan ikke bare komme samme dag og si at man skal gjennomføre en politisk streik, sier Nergård.

De oppfordrer arbeidsgivere til å trekke de streikende i lønn.

LO sentralt er klare på at de vil støtte de streikende, og at de er enige i underforbundenes sak, men foreløpig kommer profilene til å vente med de store protestene. Derfor er det de lokale forbundene som i dag tar steget, og det er spesielt forslaget om midlertidig ansettelser som verker hos arbeidstakerne.

Her er departementets forslag (ekstern lenke)

– Spesiell måte å jobbe på

LO nestlederne Gerd Kristiansen og Tor Arne Solbakken under LO-kongress i Folkets Hus fredag.

Gerd Kristiansen og Tor Arne Solbakken støtter frustrasjonen til de streikende, men sier de venter med å gå hardt ut sentralt før Eriksson har fått muligheten til å lese høringsuttalelsen.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Selv om LO har sendt sitt høringssvar til departementet i dag, så regner de ikke med at noen leser innspillene.

– De gidder vel knapt å lese, det er rett og slett lite seriøst, sier Tor Arne Solbakken som er nestleder i Landorganisasjonen.

Han sikter til at Robert Eriksson har gått ut i media ved flere anledninger og sagt at han har bestemt seg, og den måten å gjøre ting på, det provoserer.

– Han har sagt til VG at han har bestemt seg. Det er jo en spesiell måte å jobbe på, da snakker vi jo om et arbeidslivspolitisk diktatur, sier Solbakken.

Troppene samlet seg i Trondheim klokken 13, og en time etter var det Youngstorget som sto for tur. Også i Bergen er det varslet en markering.