Hopp til innhold

Streik blant butikkansatte er over

Sent natt til mandag ble Handel og Kontor enig med NHO og streiken blant butikkansatte er over. – Streiken var nødvendig, men det er godt å være tilbake i jobb, sier butikkansatte.

Blomsterdekoratør Mona Hamrø

Blomsterdekoratør Mona Hamrø ved Drivstua gartneri i Trondheim er tilbake i jobb fra i dag.

Foto: Elisabeth Skarrud/NRK

Handel og Kontor mener streikende butikkansatte vant fram.

– Dette er et skritt i riktig retning for å harmonisere minstelønnssatsene i handelen, sier forbundsleder Trine Lise Sundnes i Handel og Kontor.

Partene enige

Klokka 10 mandag formiddag vil partene meddele Riksmekleren resultatet og at streiken er avsluttet.

Ifølge arbeidstakerorganisasjonen, som er det tredje største LO-forbundet, innebærer forslaget blant annet at alle satsene økes med 6,50 kroner i år. Deretter vil en garantiordning tre i kraft fra 2015, noe som betyr at utviklingen i minstelønnssatsene i området skal reguleres med årslønnsutviklingen for arbeidere.

Fagarbeidersatsen heves til 10 kroner per time, og de med fagbrev vil gå rett inn på ansiennitetstrinn tre. Fagarbeidere kommer dermed styrket ut av dette oppgjøret, opplyser Handel og Kontor.

Godt å være på jobb

Ved Drivstua gartneri i Trondheim er åtte ansatte tilbake på jobb igjen fra mandag morgen.

– To uker i streik er lenge, men det har vært nødvendig. Nå er det veldig godt å være tilbake, sier blomsterdekoratør Mona Hamrø.

Kravet fra Handel og Kontor var at kvinner skulle få samme lønnsløft som menn innen handelen.

– Løsningen i streiken kom i natt og hva synes du?

– Det har nettopp blitt klart, så vi vet ikke så mye ennå men regner med å få en oppdatering, sier Hamrø.

Uravstemning

Lørdag 6. september gikk 205 ansatte i til sammen 48 butikker ut i streik etter at meklingen med NHO strandet.Onsdag og torsdag ble ytterligere 61 personer i sju virksomheter tatt ut i streik.

Forslaget skal nå sendes på uravstemning blant Handel og Kontors medlemmer. Fristen for avstemning er onsdag 8. oktober, og resultatet skal meddeles NHO 13. oktober.

NTB/NRK