Hopp til innhold

Staten gir seks millioner til Steinmeyerorgelet

Det har lenge vært et ønske å få staten med på å finansiere oppussingen av Steinmeyerorgelet i Nidarosdomen. Da revidert nasjonalbudsjett ble lagt frem torsdag ble det endelig klart at lokalpolitikerne har blitt hørt.

Steinmeyerorgelet, Nidarosdomen

Trondheim kommune har betalt 43 av 53 millioner til restaureringen. Men for at restaureringa skulle bli realisert, måtte menigheten gå med på å stå ansvarlig for de siste 10 millionene. Nå får de 6 millioner av staten.

Foto: Lars Erik Skjærseth / NRK

Det nyrestaurerte Steinmeyerorgelet har blitt Trondheims stolthet, men stat og kommune har kranglet om hvem som skal ta siste del av kostnadene for oppussingen, som har kostet 53 millioner kroner. Nå spytter regjeringen inn seks millioner.

– Nå har det vært forhandlinger med støttepartiene KrF og Venstre, og det er med glede vi konstaterer at orgelet får penger. Dette har vært vår viktigste sak i år, sier leder i Sør-Trøndelag Venstre, Trond Åm.

Han forteller at partileder Trine Skei Grande i forkant ba ham om ikke å være altfor optimistisk, siden det er snakk om et orgel som allerede står der ferdig restaurert.

LES: Krangler om regninga etter orgeloppussing

– Så mørkt ut å få staten med

Trond Åm i Venstre

Leder for Venstre i Sør-Trøndelag, Trond Åm, sier 6 millioner er mer enn forventet.

Foto: Privat /

Restaureringa av Steinmeyerorgelet startet i 2013, og i mai i år ble et av Nord-Europas største og sjeldneste orgel offisielt innviet.

– Det er en fantastisk følelse. Det var absolutt verdt millionene, sa ildsjel og tidligere domkantor i Trondheim, Per Fridtjov Bonsaksen, etter konserten.

Men det har også vært en utfordring å få inn de 10 siste millionene, etter at Trondheim kommune har betalt 43 millioner. Nidarosdomen og Vår Frue menighet har måttet gå på tiggerferd, og har blant annet arrangert innsamlingskonsert.

– Etter det opprinnelige reviderte statsbudsjettet så det mørkt ut med tanke på å få staten til å bevilge penger, sier Trond Åm.

Både Venstre og Kristelig Folkeparti i Sør-Trøndelag har i forkant av forhandlingene med regjeringspartiene spilt inn sine ønsker til partiene sentralt, som har prioritert saken høyt.

LES: Fant en halv milliard tyske mark i orgelet

– Det var nå eller aldri

Åm tror at hvis det ikke hadde kommet en bevilgning nå, ville det aldri kommet noen.

– Det er prinsipielt sett viktig at staten bidrar til restaurering av Steinmeyerorgelet. Det er tross alt snakk om nasjonalhelligdommen, som også spiller en viktig rolle i grunnlovsjubileet.

De restrerende fire millionene er det menigheten selv som må ta. De har allerede samlet inn to millioner

– Det er likevel et stort løft å få staten på banen med seks millioner. Det er langt mer enn vi hadde forventet, sier fylkeslederen.

– Helt fantastisk

Innsamlingsleder for Steinmeyerorgelet på vegne av Nidaros domkirke og Vår Frue menighet, Bea Levine-Humm, kaller nyheten forløsende.

– Det er helt fantastisk. Nå vet vi hva vi får, og hva som står igjen. Nå kan folk kjøpe orgelpiper og næringslivet bidra, slik at vi får dekket de to millionene som står igjen.

Levine-Humm sier det har vært mye arbeid å få inn de første to millionene, men at det nå er den glade givers tid.

– Jeg har veldig tro på at vi nå skal komme i mål. Det er veldig mange som vil bli orgelfaddere ved å betale tusen kroner for en pipe av orgelet.

Klokken 20.00 søndag kveld ble Steinmeyerorgelet i Nidarosdomen offisielt innviet. Med organist fra London kunne vakker musikk romme kirka på ny.

Se video fra innvielsen av det nyoppussede Steinmeyerorgelet i Nidarosdomen.