Hopp til innhold

Kutter millionstøtte til motiv på eget julekort: – Det var en litt pussig julehilsen

Regjeringen vil kutte fem millioner i støtte til de som driver Steinvikholmen og 40 andre ikoniske eiendommer. Samtidig sender statsministeren julekort av festningen til statsledere verden over.

Julekortmotiv til Donald Trump fra Nord-Trøndelag

ÅRET JULEKORTMOTIV: Dette bildet av Steinvikholm festning sendes nå ut til alle verdens statsoverhoder som julekort.

Foto: Grethe Lindseth

Onsdag ble det kjent at statsminister Erna Solberg vil bruke et bilde fra Steinvikholm festning i Stjørdal som årets julekort. Samtidig ønsker regjeringen å kutte bevilgningene til de som eier festningen.

– Det er en litt pussig julehilsen til oss: Vi tar bort de pengene dere bruker til å formidle historien til eiendommen til andre, men vi sender ut bilde av den til regjeringsoverhoder over hele verden, sier generalsekretær Ola Fjeldheim i Fortidsminneforeningen til NRK.

Kutter fem millioner

Den gamle slottsfestningen ved Trondheimsfjorden er fra 1500-tallet.

Ola Harald Fjeldheim

JULEHILSEN MED BISMAK: Ola Fjeldheim, generalsekretær i Fortidsminneforeningen, er skuffet over at de ikke får pengestøttet på statsbudsjettet.

Foto: Stein Lorentzen / NRK

Festningen eies og drives av Fortidsminneforeningen. De eier også 40 andre ikoniske eiendommer over hele landet, blant annet åtte stavkirker, to gårder på Røros, åtte andre kirker og landets eneste bevarte ridderhall i tre, Finnesloftet.

Foreningen får omtrent fire millioner i grunnstøtte som kulturvernorganisasjon og en million i momskompensasjon. I 2017 fikk de også fem millioner kroner i støtte til museumsdrift. Det er denne støtten regjeringen vil kutte.

Foreningen reagerer på at regjeringen vil kutte fem millioner samtidig som Erna Solberg vil vise frem festningen til statsledere over hele verden.

– Vi er både smigret og skuffet samtidig. Det er utrolig stas å få vist bildet sitt til 700 statsledere, men vi er snurt over at vi er avglemt i statsbudsjettet. Det svir litt, sier Margrethe Stang som er styreleder i Fortidsminneforeningen.

Laster Twitter-innhold

«Ridderskole»

Hvis forslaget om kutt i støtten blir vedtatt i Stortinget må foreningen legge formidlingen av Steinvikholmen på is. De må også kutte stillinger og legge bort planene for videreutvikling av formidlingen og tilgjengeligheten på Steinvikholm.

– Totalt på disse eiendommene hadde i vi i fjor 160.000 besøkende. Noe av midlene vi har fått har vært brukt til å utvikle besøksopplegg på Steinvikholm, med blant annet «ridderskole» for skolebarn i høstferien. Det må vi nå dessverre kutte, sier Fjeldheim til NRK.

Kommunikasjonsrådgiver ved Statsministerens kontor, Arvid Samland, påpeker at budsjettprosessen og julekortkonkurransen ikke henger sammen.

– Julekortkonkurransen blir arrangert av Statsministerens kontor, mens dette er jo en budsjettpost som ligger under klimadepartementet, sier Samland.

– Forstår du at de reagerer?

– Jeg forstår det, men vi synes først og fremst at dette er et utrolig flott motiv. Steinvikholmen er flott, og vi håper at dette skal fungere som god norgesreklame.

Steinvikholmen

STEINVIKHOLMEN: Slottet på Steinvikholmen ble oppført av Norges siste katolske erkebiskop, Olav Engelsbretsson.

Foto: Magnar Brandseth / NRK

– Redusert formidlingsaktivitet

På vegne av regjeringen svarer klima- og miljøminister Vidar Helgesen følgende i en e-post til NRK:

«Vi setter stor pris på fortidsminneforeningens engasjement og ikke minst det ansvaret de har tatt for norske kulturminner. Kjøpet av Steinvikholm i 1893 er et eksempel på det. Riksantikvaren har siden 2006 brukt 22.5 millioner kroner på Steinvikholm og vil fortsette å bruke penger frem til restaureringsarbeidene ferdigstilles i 2020.

Fortidsminneforeningen eier mange verdifulle eiendommer, som det er selvsagt at staten bidrar til å holde i stand. Dette ønsker vi å fortsette med også i fremtiden.

I forslaget til statsbudsjett er det ikke satt av midler til driftsstøtte til Fortidsminneforeningens museumsdrift. Det kan få konsekvenser for igangsatt utviklingsarbeid og driften av noen av Foreningens eiendommer. Istandsettingen av Steinvikholmen er ikke berørt av dette, men det vil kunne medføre redusert formidlingsaktivitet.»

HILSEN FRA STATSMINISTEREN: Erna Solberg ringer fotograf Grethe Lindseth fra Stjørdal for å fortelle at hun har plukket ut hennes motiv til å pryde årets julekort.