NRK Meny
Normal

Startet i New York. Nå er det i Levanger

Biblioteket i Levanger gjør det best i Norge på Instagramfenomenet Bookfacing. Dette har skapt ny nysgjerrighet for bøker og biblioteket.

Bokfjes taging

NYTT BILDE: Fredagens bokfjes blir tatt med rekvisitter som båt, sovepose og åre.

Foto: Fride Næss Nonstad / NRK

– Det er litt vanskelig å forklare, men bookfacing går ut på å fullføre et bokcover. Man tar en bok med for eksempel et motiv av et ansikt eller et annet bilde du kan fullføre, som en arm. Deretter stiller du deg bak og fullfører motivet og tar et bilde av det hele, sier ansatt ved Levanger bibliotek Ylva Almås Haugan.

Bokfjesforsøk

BOKFJES: Slik tar man bokfjesbildene.

Foto: Fride Næss Nonstad / NRK

Hun og resten av gjengen på Levanger bibliotek har gjennom det siste året blitt Norges største på Instagramfenomenet bookfacing eller bokfjesing som det heter på norsk.

– Det er en annen måte å gi bokanbefalinger på. I stede for å komme med boken å si se her, denne må dere lese, får du et bilde hvor du først kanskje ikke legger merke til at det er en bok, men så trigger det nysgjerrigheten, sier Haugan.

Oppdager biblioteket på nytt

– Vi får mange tilbakemeldinger på bokfjesbildene. Det merkes selvfølgelig mest på Instagram, men det kommer også stadig folk innom og forteller at de har sett bildene våre.

Bokfjesing har blitt en ny måte for folk å oppdage biblioteket og bøker på.

Ylva Almås Hagen og Siri Okkenhaug Bævre

MORSOMT: Ylva Almås Hagen og Siri Okkenhaug Bævre har fått en ny hobby i bokfjesing.

Foto: Fride Næss Nonstad / NRK

– Vi legger ut et bokfjes hver fredag, under emneknaggen #bookfacefriday, og de får vi alltid mange likes på. Samtidig får vi flere følgere hver eneste fredag både på Instagram og Facebook, og bildene våre deles og spres.

Daglig leder ved Levanger bibliotek, Siri Okkenhaug Bævre, forteller at bruken av sosiale medier har skapt et nytt syn på hva biblioteket er.

– Sosiale medier er veldig verdifullt. Mange har et gammeldags syn på hva biblioteket er, og tror det er en stille og kjedelig plass. Men vi viser at vi kan være med i tiden og få oppmerksomhet rettet mot bøker på en litt annen måte.

(saken fortsetter under bildet).

Bare kreativiteten setter grenser

Bokfjesing ble startet opp av New York Public Library høsten 2014. Levanger bibliotek kastet seg fort på trenden og har i oktober publisert bokfjes i ett år.

– Det så jo så gøy ut så vi måtte teste det, og vi har gått fra 13 til over 900 følgere på Instagram nå.

Selv om gjengen på Levanger startet med motiver av fjes og kroppsdeler blir de stadig mer avansert.

– Det er bare kreativiteten som setter grensen for hvor bra det kan bli, sier Bævre.