St. Olavsloppet er i gang

I år er det Trondheim som er startsted for stafetten går over fire dager fra Trondheim til Östersund. I alt 211 lag deltar i den svensk/norske folkefesten.

St. Olavsloppet 2015

Det er mange ulike klasser i løpet, som til sammen går over 34 mil.

Foto: Kjartan Ovesen / NRK

St. Olavsloppet startet opp i 1988 og har siden det samlet løpeglade mennesker fra både Sverige og Norge. Starten går annethvert år fra Trondheim og Östersund – og i år er det trønderhovedstaden som er startstedet.

– Det er moro at mange svensker har tatt turen hit. Vi har en liten nedgang i antallet svenske lag, og det er en tendens vi ønsker å snu, forteller leder i Norge, Øystein Lunnan til NRK.

Starter ulikt

Håvar Veie

Håvar Veie har deltatt før, og gleder seg til å løpe på nytt.

Foto: Aksel Kroglund Persson / NRK

St. Olavsloppet har et mål om at alle skal komme i mål omtrent likt. Derfor er starten delt opp, slik at mosjonsklassene skal få et lite forsprang på de mer seriøse lagene.

– Ved å dele opp starten håper vi at målgangen i Levanger blir samla i løpet av 1,5 timer, sier Lunnan.

En som står klar på startstreken er 12 år gamle Håvard Veie.

– Jeg var med for tre år siden og gleder meg til å løpe igjen. Dette blir en ny etappe for meg, men jeg har en plan om å legge meg bak noen som løper litt raskere enn meg, og så ta dem igjen rett før mål, forteller Veie til NRK.

Bilister bes følge med

Øystein Lunnan

Øystein Lunnan leder den norske delen av loppet.

Foto: Aksel Kroglund Persson / NRK

St. Olavsloppet har til sammen 50 etapper og det vil bli tilbakelagt 34 mil på de fire dagene løpet pågår. Onsdagens etappe vil periodevis også gå langs E6 mellom Sør- og Nord-Trøndelag.

Lunnan ber bilister følge med.

– Alle som kjører langs E6 bør vise generelt hensyn, særlig i Åsen-området for det er der løperne vil være i veibanen, forklarer lederen.

Løpet avsluttes med målgang lørdag 27. juni.