Vil trimme supporterne

Rosenborg, Vålerenga og Strømsgodset innfører nå en «vektklubb» for å få supporterne sine i bedre form.

Godsetunionen

Godset-fansen er en av supportergruppene som nå skal komme i bedre form.

Foto: Stian Lysberg Solum / Scanpix

Hver uke er ca. 20 millioner mennesker på kamper i Europas 50 beste ligaer, mange av dem er overvektige og i dårlig form. Nå skal flere norske klubber i Eliteserien ta tak i problemet, ved hjelp av et europeisk samarbeid.

Får råd om kosthold og trening

Prosjektet heter EuroFIT og støttes med ca. 60 millioner kroner fra EU.

Forskerne går vitenskapelig til verks når de skal aktivere den inaktive skaren av supporterne.

Eivind Andersen

Eivind Andersen er prosjektleder for EuroFIT i Norge.

Foto: Privat / Privat

– Det er utviklet et livsstilsprogram som de inviterte klubbene kan invitere sine fans til å delta i. Små endringer i fysisk aktivitetsnivå og kosthold står sentralt. To trenere fra hver klubb har blitt kurset i hva programmet skal innebære. Det betyr at fans av de ulike klubbene vil delta i identiske prosjekt og da kan vi også samle data for å sammenligne etter hvert. Det sier Eivind Andersen ved Norges idrettshøgskole.

Norske fans i godt selskap

Vålerenga, Strømsgodset og Rosenborg er de norske klubbene som er invitert med i forskningsprosjektet, som skal vare i 12 uker og settes i gang samtidig. Europeiske storklubber som Porto, Benfica, PSV, Manchester City, Arsenal og Everton, er noen av de internasjonale klubbene som er med.

– Rekrutteringen er i gang, og responsen har vært veldig bra i starten. Litt mer sexy at det kommer et helsetilbud fra klubben enn fra oss forskere. Programmet foregår i klubbenes lokaler og treningen vil foregå på klubbens hjemmebane eller treningsanlegg. Så deltagerne vil bruke flere av de samme fasilitetene som førstelaget, sier Andersen.

Les også: – Ikke kall pasienten feit

Positiv supporterleder

Leder i GodsetUnionen, Thor Arne Hanssen, tror mange i Strømsgodsets supporterklubb kan ha godt av å røre mer på seg.

Thor Arne Hanssen

Strømsgodset-fan og leder av GodsetUnionen, Thor Arne Hanssen.

Foto: Privat

– Bra tiltak, jeg tror det vil slå an! Dette synes jeg er et smart prosjekt og det vil være bra å få fansen i bedre form. Dette vil bare ha positive effekter for oss, sier Hanssen.

– Hvordan tror du helsen blant Godset-fansen er sammenlignet med Manchester-Citys engelske fans?

– Antar at vi er bedre stilt. Skøyter, ski og fotturer i fjellet er noe de fleste av våre har et forhold til, og jeg tror ikke det er like utbredt blant engelske supportere.

Jørgen Stenseth, RBK

Jørgen Stenseth, RBK

Foto: Privat

Jørgen Stenseth er samfunnskontakt i Rosenborg, og han mener prosjektet kler Trondheimsklubben godt.

– Kjempebra prosjekt. Fotball og helse passer godt til vårt samfunnsengasjement. Dette prosjektet er supert for oss, for det engasjerer både lokalt og vår egne supportere, sier Stenseth.