Slik unngår du innbrudd i sommer

Tyvene tar ikke sommerferie.

Innbrudd

Forsikringsselskapene merker en liten økning av innbrudd på sommeren.

Foto: GERARD BEZARD / PHOTOPQR/REPUBLIQUE DU CENTRE

I fjor ble det rapportert om ca. 16.000 innbrudd over hele landet. 4.556 av disse ble begått på sommerstid. Forsikringsselskapene merker en liten økning av innbrudd på sommeren, men vil ikke gå så langt som å kalle årstiden for en "høytid" for tyveri.

Pål Rune Eklo i Gjensidige

Pål Rune Eklo, Informasjonssjef i Gjensidige.

Foto: Gjensidige

– Sommeren betyr likevel ferietid for mange og at en reiser bort fra huset sitt i perioder. Om det er påskeferie, vinterferie, weekendtur eller sommerferie, bør man tenke gjennom noen forholdsregler hver gang en lar huset eller leiligheten stå tom, sier Pål Rune Eklo, Informasjonssjef i Gjensidige.

Spontane handlinger

Politiets erfaring er at det er gjengangere og mobile vinningskriminelle som står bak en vesentlig del av vinningskriminaliteten i Trøndelag.

– Når det gjelder grove tyverier fra boliger i 2013 var tilreisende, som var på regelrett raid, overrepresentert, forteller Sivert Rannem, politioverbetjent ved Nord-Trøndelag politidistrikt.

Sosiale medier

Politiet fraråder folk om å legge ut informasjon om at man er bortreist, på sosiale medier.

Sivert Rannem

Sivert Rannem, politioverbetjent ved Nord-Trøndelag politidistrikt.

Foto: NRK

– Vi har hatt eksempler på at gjerningspersoner har begått grove tyverier fra boliger etter "slik annonsering", forteller Rannem.

Forsikringsselskapet har ikke hatt konkrete tilfeller av at folk har hatt tyveri i huset sitt på grunn av meldinger de har lagt ut på sosiale medier.

– Man skal likevel tenke over hvilken informasjon man deler i sosiale medier. Men sjansen for at det du deler skal resultere i innbrudd mener vi er liten, forteller Eklo.

Slik unngår du innbrudd

Politioverbetjent Sivert Rannem har noen tips til deg som skal reise bort fra huset i sommer.

– Be naboene om å følge godt med og stikke bortom/ innom huset av og til. Ta inn post før du drar, og sørge for at huset ser bebodd ut.