NRK Meny
Normal

Slik så passbildene ut i 1941

Ved en tilfeldighet fant Heidi Aarmo Lund en rekke passbilder fra Kongsmo i Høylandet på et loft. Bildene ble digitalisert og har vakt stor interesse.

Gå til forsiden

Passfoto fra Kongsmoen i Høylandet kommune

Gamle passfoto

Passfoto fra Kongsmoen i Høylandet kommune

10 bilder

  De litt morske ansiktene har i hele sommer og høst vært utstilt på kafeen i bygda Kongsmo i Høylandet.

  Janne Lona og Heidi Aarmo Lund

  - Du ser på ansiktene at det var tøffe tider, forteller Janne Lona og Heidi Aarmo Lund.

  Foto: Espen Sandmo/NRK

  De tyske okkupantene forlangte at alle voksne nordmenn skaffet seg nye pass i 1941. Dermed måtte alle sammen fotograferes. I byene gikk folk til fotografen. På bygda kom fotografen hjem til folk.

  Ut av fjøsdøra

  – Folkene på Kongsmoen kommer rett ut av ytterdøra, eller fjøsdøra. De står der i hverdagsklærne sine. Ikke som i byene der de kunne møte i sin fineste stas. Her ser vi dem som de var, forteller Heidi Aarmo Lund.

  Hun har familie fra Kongsmoen og kom ved en tilfeldighet over passbildene fra bygda som hadde ligget på et loft i mange år. Hun digitaliserte bildene, og siden i vår har folk fått se bildene på kafeen på Kongsmoen.

  – Bildene var jo uten navn, og ved hjelp av folk som har sett dem på kafeen eller på Facebook, har vi klart å navngi de aller fleste, sier hun.

  Stor interesse

  Janne Lona driver kafeen og butikken i bygda og forteller at interessen har vært stor.

  – Det har vært mange innom her for å se på bildene. Både folk fra nærområdet, men også mange andre. Og mange har funnet igjen slektninger på bildene. Det har også jeg gjort, forteller Lona.

  • HØR RADIOSAKEN:

  Bildene viser litt morske ansikter som ikke akkurat ser ut til å glede seg over tilværelsen den første krigsvinteren for snart 75 år siden.

  Tøffe tider

  Passbilder 1941

  Passbildene viser folket på Kongsmoen vinteren 1941.

  Foto: Espen Sandmo/NRK

  – Du ser det på ansiktene at det var tøffe tider. Det var tøft i årene før krigen, og det ble ikke lettere under den tyske okkupasjonen. Det var sikkert ikke så mye å glede seg over, sier Heidi Aarmo Lund.

  Nå pakkes kulturskatten ned for denne gangen. Men Heidi Aarmo Lund håper bildene fortsatt kan bli vist fram for folk.

  – Jeg kan ikke akkurat ha de på stueveggen hjemme. Kanskje får de plass i grendehuset på Kongsmoen. Vi får se, sier Heidi Aarmo Lund.

  Video fra Trøndelag

  Midtnytt
  Jens Kvernmo får fisk i forteltet sitt. Se serien på NRK1 tirsdager klokken 20.25