Hopp til innhold

Ingen snø til jul? Her er løsningen

Det går mot en snøfri julefeiring for mange i Norge. Hva med å lage egen snø?

Det går mot grønn jul i Norge

GRØNN JUL: Det er ikke mye som tyder på at det blir hvit jul i Midt-Norge. Her fra Skatval i Stjørdal 12. desember.

Foto: Sigurd Steinum / NRK

CO₂ i atmosfæren
425,4 ppm
1,5-gradersmålet
+1,13 °C
Les mer  om klima

Med døgnmiddeltemperaturen som utgangspunkt, begynner vinteren i Trondheim 19. november. Men når vi skriver midten av desember, ser det ut til å bli mer grønn enn hvit jul.

Bjørn Samset

Bjørn Hallvard Samset er fysiker og klimaforsker ved CICERO Senter for klimaforskning .

Foto: NRK

– Da hadde det vært fint med egen snømaskin hjemme i hagen, smiler Bjørn Samset, klimaforsker ved CICERO Senter for klimaforskning.

Ikke hvit jul

For en mild desember med temperaturer 3-4 grader over normalen fører til lite snø på bakken. Prognosene til meteorologene sier en ting: jula blir mildere enn vi er vant til over hele landet.

– I fjor hutret vi på julaften. Det tror jeg ikke vi skal gjøre i år, sier statsmeteorolog Terje Alsvik Walløe fra Oslo.

Men da kan det være fint å kunne lage sin egen snø.

– Da kan du kaste en bøtte varmt vann opp i lufta og få snøen til å falle, eller bruke høytrykkspyleren. Men det krever temperaturer ned mot 20-30 minus, forklarer fysiker Bjørn Samset.

Slik gjør du det:

Snø er krystaller og må gro ved å ta fuktighet fra lufta og vokse til snøkrystaller.

– For å hjelpe den prosessen, må du gjerne ha mye fuktighet og noe å bygge på. En bit med støv eller sot fra en fakkel passer fint, sier Samset.

  1. Ta litt vann oppi en myk brusflaske.
  2. Ta den inn i varmen for å få fordampet vannet og danne varm og fuktig luft i flaska.
  3. Løp ut med flaska, åpne den og klem den sammen slik at fuktig luft pumpes ut over den sotende fakkelen.

– Hvis det er kaldt nok ute, vil du kunne se at det dannes snøfnugg over fakkelen. Du får neppe dekket hagen med snø, men fint hvis snøsavnet blir stort.

Ved varmt vær: Hvis du har tilgang på natriumpolyakrylat, som er en vannabsorberende polymer (finnes blant annet i bleier), kan du også lage kunstig snø på denne måten:

Varmen skyldes jetstrøm

Grunnen til at denne høsten er blitt spesielt varm er det Samset kaller en jetstrøm. En kraftig luftstrøm som kommer fra USA og blåser over Norge og rundt jorda.

– Den blir en slags grense mellom de varmere områdene sør for oss og det kalde polarområdet nord for oss. Hvis jetstrømmen bukter seg slik at den går nord for oss, så kommer det varm luft sørfra og det blir varmt her. Det har skjedd de siste ukene, forklarer han.

Jetstrømmen ser ut til å endre seg i løpet av neste uke, og det kan bli kaldere, ifølge Samset.

– Men jeg ville ikke satsa store penger på hvit jul.

Temperatur over normalen

Områdene merket med rødt får temperatur over normalen (1961-1990). I Sør-Norge kan den ligge mellom 3-6 grader over normaltemperaturen. Normalen er ulik fra plass til plass, så selv om det prognosene indikerer høyere temperaturer enn vi er vant til, så blir det ikke nødvendigvis plussgrader overalt.

Foto: Meteorologisk institutt