Hopp til innhold

Klar for påsketur? Slik takler du kø

Stor pågang og flaskehalser i veisystemet kan fort skape trengsel på veiene. Her er ”kø-tipsene” til deg som skal sitte bak rattet i påska.

Vinterkø

Trangt om plassen: er dette køa som venter deg i påska?

Foto: Magnar Larsen / Scanpix

Påskeutfarten er som regel størst på formiddagen palmelørdag, men også onsdag er tradisjonelt en utfartsdag. De fleste reiser hjem fra påskeferie første påskedag.

Da kan det fort bli mye trafikk på veiene, og de fleste av oss vil måtte finne seg i å stå i kø både på vei fram og tilbake fra feriestedet.

– Hold hodet kaldt, oppfordrer kommunikasjonsansvarlig i Trygg Trafikk, Kristin Øyen.

Politiet: – Ta det med ro

–Det viktigste er å ta det med ro; hold plassen i køen og unngå forbikjøringer, det er de som skaper de farligste situasjonene. Hold god avstand til bilen foran, mange blir litt sløve der. Det bør være tre sekunder selv om du kjører i kø.

–Påkjøring bakfra er den vanligste årsaken til at biler bulkes, sier Marius Rønningen i Sør-Trøndelag politidistrikt.

Hold deg oppdatert: Statens Vegvesen har forsterket og utvidet kontroll med og meldingstjeneste i forbindelse med påsken. De siste trafikkmeldingene finner du her.

Trafikkulykke

Uforsiktighet i trafikken kan koste liv.

Foto: Holm, Morten / NTB scanpix


Ta en annen rute

Om du blir svett ved tanken på kø kan det kan være smart å velge en annen kjørerute enn alle andre. Kan du velge å kjøre på mindre trafikkerte veier, kanskje litt lengre og litt dårligere, er det stor sjanse for at du sparer tid. Statens Vegvesen har en del forslag når det gjelder alternative kjøreruter.

Les også: Og her er tipsene til innendørsaktivitetet

Innstill deg på at dette tar tid

Lydbok i bil

Med lydbok slipper du å bli bilsyk.

Foto: Falch, Knut / NTB scanpix

–Innse at det tar den tiden det tar og gjør det beste utav det. Noen tar med underholdning til barna slik at det ikke blir dårlig stemning, sier Øyen.

Med god musikk, håndholdte videospill eller dvd-er og leker til barna kan det bli litt vanskeligere å kjede seg. Og med påskekrimen på lydbok istedenfor papir slipper du å bli bilsyk. Og uansett hvor treigt det går: ikke la deg friste til å presse deg framover i køen.

–Det er det lite vits i, sier Rønningen.

–Forskjellen på hvor mye tid du sparer på å kjøre i søtti kilometer i timen heller enn seksti er forsvinnende liten.

Han sier det er lurt å beregne god tid og være godt uthvilt for å hindre at du blir stresset, frustrert og fristet til å snike i køen.

Pledd og puter bør være med i tilfelle noe uforutsett skulle skje (for eksempel motorstopp) og dere må stå stille en stund. Det er dessuten fint å ha hvis noen av passasjerene vil sove litt.

–Men ikke ta av eller flytt bort beltene, advarer Øyen.


Tenk sikkerhet

–Pakk bilen riktig, sørg for at nakkestøtten er på rett sted og at bilbeltene sitter ordentlig. Barna trenger ofte hjelp. Husk at bilbelter som ikke ligger rett mot kroppen kan gjøre stor skade ved en kollisjon. Mange av personskadene vi ser i trafikken skjer på langtur.

Om uhellet først er ute og du er førstemann på et ulykkessted, er du pliktig til å hjelpe, så bidra som best du kan. Ring 113, sikre ulykkesstedet, vurder skadene og bestem hva som må gjøres.

–Det viktigste man kan gjøre er å sørge for frie luftveier, sier Rønningen.

–Ved trafikk- og fallulykker foreligger det alltid fare for rygg- og nakkeskader, men haken må likvel opp og fram så den skadde får luft.

Flytting av personer som du mistenkter har rygg- eller nakkeskade før ambulansepersonell eller lege er kommet til stedet, skal ikke skje uten at det er absolutt nødvendig.

Se også: Sjekk påskeværet der du er