Slik bidrar du til å rydde Trøndelag

Hvert år havner åtte millioner tonn plast i havet. Den blir tatt av vær og vind, eller vi kaster den fra oss. Nå kan du bli med og rydde opp. Naturen greier nemlig ikke ryddinga alene.

Plast truer naturen langs kysten

Naturen er et samspill og den er sårbar for menneskelig aktivitet. Skarven blir ikke kvitt plasten, dersom vi ikke hjelper den.

Foto: Linda Bjørgan / NRK

Fra 1. mai til ca 20. juni er alle avfallsselskapene i Trøndelag med på Strandryddeaksjonen - «Hold Midt-Norge rent».

NRK er med på aksjonen og inviterte til ryddedugnad torsdag 3. mai #nrkplast . Her ser du bilder fra ryddeaksjonen 3. mai for hele landet. Den nasjonale strandryddedagen er lørdag 5. mai.

Aksjonen omfatter alle strandlinjer langs vann - på kysten, langs innsjøer og elvebredder. Og rydder du nabolaget for plast, er du også hjertelig velkommen. Men det er svært viktig at du sier fra til ditt lokale renovasjonsselskap.

Viktig å huske hvis du vil rydde

1. Gå inn på Hold Norge Rent og registrer ryddeaksjonen din. Der kan du også melde inn områder som bør ryddes. Mange populære steder feks i Trondheimsområdet er allerede ryddet av skoleklasser og barnehager. På ryddekartet finner du områder der det er meldt inn forsøpling og som du gjerne kan rydde.

2. Kontakt i tillegg til ditt lokale renholdsverk. Der vil du få merka søppelsekker til aksjonen og råd og hjelp til henting av avfallet. Dette er en strandryddeaksjon, men renholdsverkene tar også imot søppel fra ryddeaksjoner langs innsjøer og elvebredder.

3. Noen renholdsselskaper vil helst hente søppelsekkene selv. Det er 10 reholdsselskaper i Trøndelag som er med på Hold Norge rent. Her finner du de fem største lokale Renovasjonsselskapene og informasjon om hva du skal gjøre lokalt:

Hamos Forvaltning , dekker Agdenes, Frøya, Hemne, Hitra, Orkdal, Skaun, Snillfjord, Surnadal, Rennebu, Rindal og Meldal.
Midtre Namdal Avfallsselskap , dekker Bindal, Flatanger, Fosnes, Leka, Namdalseid, Namos, Nærøy, Osen, Roan, Vikna, Høylandet, Overhalla og Grong.
Trondheim Renholdsverk , dekker Trondheim og Klæbu.
Fosen Renovasjon , dekker Rissa, Åfjord, Bjugn og Ørland.
Innherred Renovasjon , dekker Verdal, Stjørdal, Levanger, Leksvik, Frosta, Selbu, Tydal og Meråker.

5. Det viktigste er at søpla du plukker blir tatt hånd om. Vi ønsker ikke å lage et nytt søppelproblem med søppelsekker som står rundt omkring uten at det blir håndtert.

6. Ta ansvar for egen sikkerhet når du samler søppel. Hansker er smart.

7. Ingen aksjon er for liten. Bruk aksjonsdagene til å plukke opp søppel der du er og kast det i en avfallsdunk. Det trenger du ikke registrere.

Søppel i fjæra

Hold Norge Rent har som mål å rydde opp plast og annet søppel som har hopet seg opp langs strender og elvebredder.

Foto: Linda Bjørgan / NRK

Mens du har lest denne artikkelen har det havnet 0.0 tonn plast i havet. Det tilsvarer 0 flasker eller 0 bleier.

Mens du har lest denne artikkelen har det havnet0,0 tonnplast i havet

Det tilsvarer 0 flasker eller 0 bleier.

Ta quizen og redd hvalen