Slanket seg på havregrøt - nå kan han bli verdensmester

Thorbjørn Kristensen kan bli verdensmester i havregrøtlaging denne helga. Det hele startet med at han måtte ned i vekt.

Kristensen

Thorbjørn Kristensen gikk ned 26 kilo etter at han la om kostholdet og begynte å spise havregrøt daglig. Grøt er blitt en så viktig del av hverdagen hans, at han nå skal delta i VM i havregrøtlaging.

Foto: Bodil Mostad Olsen

– Jeg begynte å bli feit, og innså: Nå må noe gjøres! ler Thorbjørn Kristensen (62).

Havregrøt ble redningen til mannen fra Sørlandet bosatt i Trondheim. Hver morgen i fem år har han spist sin egenkomponerte variant til frokost. Med dét har han lagt grunnlaget for å delta i verdensmesterskapet i havregrøtlaging, som arrangeres i Skottland i helga.

Se oppskrift på grøten lenger ned i artikkelen!

– Mesterskapet er sært så det holder - men jeg går for gull, sier Kristensen til NRK.

Thorbjørn Kristensen

Thorbjørn Kristensen er til vanlig gartner i Trondheim.

Foto: Bodil Mostad Olsen

Får bruke bare tre ingredienser

Nærmere bestemt, en rørepinne i gull, som faktisk er førstepremien. Foruten tittelen «verdensmester i havregrøtlaging».

Utøvere fra hele verden trekker nå til landsbyen Carrbridge for det 22. årlige Golden Spurtle World Porridge Making Championship. De får bruke bare tre ingredienser i mesterskapet: Havremel, vann og salt.

– Man tenker kanskje at det ikke blir variasjoner i resultatene med tre ingredienser, men det er feil. Det finnes tusen måter å lage havregrøt. Noen vil kanskje legge havren i vann kvelden før, andre vil kanskje bruke vann fra en spesialkilde.

Tenker enkelt

Selv har Kristensen funnet det han tror er gullformelen:

– Enkelhet. Mange vil nok feile fordi de tenker for komplisert.

Thorbjørn Kristensen

Havregrøten bør helst nytes utendørs, mener Thorbjørn Kristensen. Her spiser han grøten sin i vakre omgivelser i Carrbridge i Skottland.

Foto: Bodil Mostad Olsen

Med seg til Skottland har han en melblanding sammensatt av mel fra tre ulike produsenter. Han har også med sin gamle tresleiv.

– Men jeg skal bare bruke skaftet på sleiva, så det blir som en rørepinne. Jeg vil tilbake til «basic». Til «the old days», sier Kristensen.

Én av motstanderne hans er Anne Røde fra Sømna i Nordland.

Gikk ned 26 kilo

Det var da Kristensen drev restaurant i Kristiansand han innså at matvanene måtte endres.

– Jeg jobbet 17-18 timer daglig, og spiste bare ett svært måltid. Til slutt måtte jeg ned i vekt - men nektet å sulte meg eller spise piller, sier han.

Han hevder at han gikk ned 26 kilo på et halvår med den nye dietten.

– Samtidig hadde jeg det himmelsk, og løp ikke én meter, sier han, som ene og alene gir æren til sin egenkomponerte havregrøt.

Favorittgrøten

Den har langt flere ingredienser enn de tre han får bruke i mesterskapet, men er relativt lett å lage:

– Jeg blander havre, linser, linrø, sesamfrø, solsikkekjerner, gresskarkjerner og tre-fire spiseskjeer vann. Blandingen står over natta. På morgenen gir jeg den et kjapt oppkok, og topper med valnøtter, mandler, paranøtter, appelsin, banan, eple og pære. Da har jeg fått mineralene og vitaminene jeg trenger fram til lunsj, sier Kristensen.

For å kvalifisere seg til havregrøtmesterskapet, må man imponere med oppskriften på en spesialrett, og skrive en tekst for hvorfor man vil delta. Kristensens spesialrett er en vaffel toppet med vaniljekrem, frukt og sjokoladedryss.